Najnovije vesti

VLADA SRBIJE: Najoštrije osuđujemo formiranje tzv. Vojske Kosova, ova odluka Prištine zabrinjava
Foto: Printscreen/Facebook/Koha

reakcija

VLADA SRBIJE: Najoštrije osuđujemo formiranje tzv. Vojske Kosova, ova odluka Prištine zabrinjava

Politika

Vlada Srbije danas je najoštrije osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova i ocenila da je ovo do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.

 

"Ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN", navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

 

Ističe se i da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i da će sve naše aktivnosti biti usmerene na njihovo očuvanje.

 

"Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Republike Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike", navodi se u saopštenju sa sednice.

 

Vlada Srbije ističe i da je ta odluka u suprotnosti sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme.

 

"Vlada Srbije će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji", navodi se u saopštenju.

 

Ignorisanje međunarodnog prava nastavljenop je zatim, kako se navodi, nizom upada sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i maltretiranja Srba na KiM, a onda dodatno eskaliralo početkom novembra donošenjem odluke o uvođenju taksi prvo od 10 odsto, a onda i od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krši i CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

"Čin transformacije KSB u tzv. Vojsku Kosova je samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava", ocenjuje Vlada Srbije.

 

 

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...