NAORUŽANI DO ZUBA, SA HAMERIMA... EKSKLUZIVNO! EVO KAKO IZGLEDAJU PRIPADNICI TAKOZVANE VOJSKE KOSOVA: U toku ceremonija proslave u Prištini (VIDEO)
Foto: Kurir

svečani prijem u prištini

NAORUŽANI DO ZUBA, SA HAMERIMA... EKSKLUZIVNO! EVO KAKO IZGLEDAJU PRIPADNICI TAKOZVANE VOJSKE KOSOVA: U toku ceremonija proslave u Prištini (VIDEO)

Politika -

Priština je priredila proslavu povodom proglašenja tzv. vojske Kosova. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je danas "zaokružena kosovska državnost", pošto je, kako je rekao, "vojska stub države", te da je srećan što je sada i "vrhovni komandant" KBS.Ambasadori "prijateljskih" država tzv. Kosova bojkotovali su svečanost povodom današnje odluke parlamenta o usvajanju seta zakona kojima se inicira transformacija KBS u tzv. vojsku Kosova, tvrdi Zeri onlajn.

foto: Kurir

Svečanosti su, kako se navodi, prisustvovali samo lideri privremenih kosovskih institucija, Kadri Veselji, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i predstavnici većih političkih partija.

Ranije je saopšteno da su zvanice na svečani prijem pozvane prema spisku koji je pripremila kosovska vlada.

Nije precizirano ko je sve na spisku, te da li su i ambasadori pozivani.

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je naveo da je odluka o transformaciji KBS u vojsku istorijska za Kosovo, dodao je da je sada trenutak da se svi lideri i akteri fokusiraju na energiju u vezi sa dijalogom.

"Glasanje u Skupštini i ceremonija povodom transformacije KSB trebalo bi da budu prilika za ozbiljno razmišljanje i ponovno posvećivanje miru, stabilnosti i prosperitetu Kosova i njegovih suseda. Sada je trenutak da se svi lideri i akteri fokusiraju na energiju u vezi sa dijalogom", napisao je Kosnet na Tviteru.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je ambasadorima Kvinte predstavio prvi nacrt "sveobuhvatnog zakonski obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije".

foto: Kurir

Prema pisanju prištinskog "Zerija", Haradinaj je u razgovoru s ambasadorima rekao da je to nacrt dokumenta, zapravo dokument koji pruža podršku za postojeći proces dijaloga, ali i predstavlja određene aspekte koji utiču na ubrzanje tog procesa.

Na svom je Fejsbuk nalogu Haradinaj napisao da je dokument predat svim nosiocima institucija i predstavnicima svih političkih subjekata, kao i da će se u narednim danima i nedeljama razgovarati o tom nacrtu dokumenta sa svim stranama.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track