HAN: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu
Foto: Beta Milan Obradović

za stabilnost u regionu

HAN: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu

Politika -

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da je neophodno prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Han je, u intervjuu bečkom radiju "Oe1", kazao da je letos još bilo dinamike u dijalogu, da se razgovaralo o mogućim elementima dogovora.

"Međutim, sada imamo zastoj, a naš zadatak je da nastavimo. Federika Mogerini je od Saveta bezbednosti UN dobila nalog da posreduje. Uveren sam da ćemo narednih meseci nešto postići, jer se želi iskoristiti aktuelni mandat Evropske komisije", uveren je on.

"Jedna strana, Priština, pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svetu i uverava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći. Insistirao sam da se prekinu obe aktivnosti i da se sada prihvati status kvo za nastavak pregovora. Na kraju pregovora videće se kako će se dalje razvijati te stvari", objasnio je on.

Han je podsetio da je nedavno bio prvo u Beogradu, pa onda u Prištini i da je dao predlog, vezano za uvedene takse na srpsku robu, da se poglavlje trgovine pregovara u posebnom formatu, i to na nivou premijera.

"Na jednoj strani je Priština uvela takse na srpsku robu, a na drugoj postoje mere i odredbe na srpskoj strani koje otežavaju trgovinu kosovskih proizvoda", smatra on.

Prema njegovim rečima to pitanje treba da se rešava u okviru bilateralnih odnosa, a ne treba da bude deo paketa dijaloga.

Upitan za predlog o korekciji granica Han je kazao da nije ništa konkretno na stolu.

Kaže da se radilo o ideji koja je izneta u javnost kako bi se videle reakcije, jer je međunarodna zajednica do sada uvek odbijala promenu granica, pošto se strahovalo da to vodi ka novim konfliktima.

"Moja reakcija, a u drugih je bila - neka pregovaraju. Takva mera bila bi tek poslednji kamen u celom jednom paketu. Stavio sam, međutim, do znanja, posebno srpskoj strani, da svaki bilateralni dogovor mora doprineti većoj stabilnosti regionu. To kao polazna tačka za razmatranje rešenje je, u ovom trenutku, dovoljno", naglasio je Han.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track