SIMIĆ: Nema albanskog političara na KiM bez ratne prošlosti
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

kosovska kriza

SIMIĆ: Nema albanskog političara na KiM bez ratne prošlosti

Politika -

Ćutanje međunarodne zajednice i blagi podstrek koji daje aktivnostima Prištine, poput formiranja takozvane vojske Kosova, doprinelo je tome da celokupni timovi Prištine koji odlaze na pregovore u Brisel imaju ratnu prošlost, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

"To je namera da se s jedne strane opere prošlost tih ljudi, a da se oni predstave nekakvim političarima i mirotvorcima koji treba sada da postignu mir", rekao je Simić u direktnom uključenju u jutarnji program TV Pink.

Upitan o odluci da novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom bude potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj, Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK.

Srbi na KiM su, navodi, zabrinuti, jer kad Priština povlači niz jednostranih poteza kojima aposlutno otežava život Srbima na KiM i pokazuje im pravu nameru albanskih vlasti da u pokrajini Srba bude svakim danom manje, onda se postavlja pitanje kako je moguće da ambasadori pozdravljaju takve odluke.

"Šta je onda politka EU i međunarodne zajednice, da se dođe do kompromisnog rešnja ili ne daj bože sukoba koji će ugroziti mir na Zapadnom Balkanu", kaže Simić.

Upitan da li može da dođe do kompromisa kada je na čelu tima Prištine Fatmir Ljimaj, Simić je rekao da je juče video predlog koji je u Prištini kosovski premijer Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, ali i specijalnoj predstavnici EU Nataliji Apsotolovoj.

"Verujete, ne da je to lista želja kosovskih Albanaca, to je lista želja kojima se želi aposlutno poniziti srpski narod i država Srbija, ali i porobiti srpsko stanovništvo na ovim prostorima", navodi Simić.

Kaže da se u ogromnom delu tog predloga nudi čak i manje nego što Srbi danas imaju, a što se ne može nazvati životom dostojnim čoveka u 21. veku.

"Ono što oni nude kao kompromisno rešenje ne da nije kompromisno rešenje, već je apsolutno dokument kojim se treba obesmisliti dijalog i Srbi dovesti u takvu poziciju da moraju to odbiti. Bojim se da bi međunarodna zajednica jedva to čekala kako bi poakzala kako opet eto Srbi kao loši momci odbijaju da budu konstruktivni u nekom procesu", rekao je Simić.

Kako je naveo, činjenica je da Priština već šest godina pokazuje kako joj do kompromisa nije stalo.

"U takvim okolnostima divim se Vucičhu i našem pregovaračom timu na čelu sa Markom Djurićem, koji pokušava da u nenormalnim okolnostima sačuva prisebnost i ovaj narod ovde, a ipak dođe do nekog rešenja koje će uvažiti legitimne interese i Srba i Albanca", rekao je Simić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track