Najnovije vesti

EVO KAKVOG ZLOTVORA JE PRIŠTINA STAVILA DA PREGOVARA SA SRBIJOM: Ljimaj bio član grupe koja je tužena za najstrašnije zločine nad Srbima
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

situacija na kosovu

EVO KAKVOG ZLOTVORA JE PRIŠTINA STAVILA DA PREGOVARA SA SRBIJOM: Ljimaj bio član grupe koja je tužena za najstrašnije zločine nad Srbima

Politika

Novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj jedno je od najozloglašenijih lica takozvane OVK.

 

On je član desetočlane grupe koja je oslobođena optužbe da su 1998. godine počinili zločin nad civilima i pripadnicima srpske vojske i policije u selu Klečka kod Suve Reke, kada je na desetine osoba ubijeno i masakrirano, a njihovi leševi bačeni u krečanu da bi se prikrili tragovi zločina.

 

Kako se navodi, pre godinu i po Vrhovni sud samoproglašene države Kosovo odbacio je zahtev specijalnog tužioca da bude poništena prvostepena presuda, kojom su desetorica bivših pripadnika OVK oslobođena za taj zločin.

 

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope o trgovini organima na Kosovu Dika Martija, Ljimaj se pominje kao jedan od vođa dreničke grupe Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. godine bio je komandant logora Lopušnik.

 

Zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala, ali je oslobođen posle procesa održanog u senci zastrašivanja svedoka.

 

"Slučaj Klečka i ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Gackom, dva su najbrutalnija masakra koje je OVK počinila nad Srbima na Kosovu", piše Blic i navodi da su oba ova predmeta "u zoni interesovanja" Specijalnog suda za ratne zločine OVK.
 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...