HARADINAJ OŠTRO ISTUPIO PROTIV RAZGRANIČENJA: Svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kojoj drugoj korekciji je naš neprijatelj
Foto: EPA

ODLUČNO PROTIV

HARADINAJ OŠTRO ISTUPIO PROTIV RAZGRANIČENJA: Svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kojoj drugoj korekciji je naš neprijatelj

Politika -

PRIŠTINA - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas, na sednici Saveta za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU Kosovo, rekao da je neprijatelj Kosova svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kojoj drugoj korekciji.U tekstu govora koji je podeljen na web stranici premijera, Haradinaj je rekao da on i vlada nikada nisu doveli u pitanje značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer je to jedini put napred za obe zemlje, kako bi postale ravnopravne članice evropske porodice.

foto: Reuters

„Međutim, dvadeset godina posle rata, deset godina posle nezavisnosti i pet godina posle sporazuma (Kosovo-Srbija) u Briselu, realnost je da je napredak ka normalizaciji odnosa bio minimalan, dok je sada izašao kompletno iz koloseka, posebno javnom raspravom o fatalnoj ideji korekcije granica i razmene teritorija. Ozbiljno je (ta rasprava) oštetila kredibilnost posrednika i dostignuća koja smo imali u dijalogu kojim posreduje EU više od sedam godina“, kazao je Haradinaj.

„Dozvolite mi da kažem da se ja, kao premijer, i Vlada Kosova snažno protivimo i odbijamo ovu ideju, koja bi dovela samo do ratova i nove tragedije na Balkanu. Svako ko govori o granicama, teritoriji ili bilo kakvoj korekciji za moju zemlju je naš neprijatelj,“, kazao je Haradinaj.

Podvukao je da je Kosovo suverena, multietnička i demokratska država i stoga, na osnovu ove istine o kojoj se ne može raspravljati, želi da postignu konačni sporazum sa Srbijom.

„ Ja sam kao premijer samo išao napred i predstavio predlog Sveobuhvatnog sporazuma koji ste imali prilike da vidite, kao početni korak ka postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije, kako bi smo išli napred“, kazao je Haradinaj.

foto: Reuters

Kosovski premijer je dodao da je Skupština Kosova pre dva dana, 15. decembra, formirala pregovaračku grupu za dijalog, koji će predvoditi zamenik premijera Fatmir Ljimaj i lider SDP Kosova u opoziciji Špend Ahmeti.

To će biti sveobuhvatna delegacija jer stremimo da u nju uključimo i druge stranke iz opozicije i civilno društvo, dodao je on.

„Konačni sporazum teži da donese dugoročni mir i obezbedi prosperitetnu evropsku budućnost. Uključivanje SAD u rukovođenje dijalogom je od suštinskog značaja, dok EU daje garancije kako bi se popunio mogući raskorak između dve zemlje, koji je, da budemo iskreni, direktno otvoren u ovoj misiji“, kazao je Haradinaj.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track