SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PODRŽAVA VUČIĆA: Njegove garancije da zaštiti Srbe od napada daju snagu narodu
Foto: Beta/Miloš Miškov

podrška

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA PODRŽAVA VUČIĆA: Njegove garancije da zaštiti Srbe od napada daju snagu narodu

Politika -

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut, te ocenila da nema dileme da je formiranje vojske usmereno protiv srpskog naroda i pravoslavnih svetinja.

SPC je u saopštenju pozvala "verni narod Srpske Pravoslavne Crkve i sve gradjane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji".

Iz SPC saopštavaju da Vučićeve garancije da zaštiti srpski narod ukoliko bude napadnut, "snažno krepe narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen".

SPC je ocenila da su odluku o formiranju vojske doneli "neprijatelji mira" ponovnim, najgrubljim kršenjem medjunarodnog prava.

"Znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovodjenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca", navedeno je u saopštenju.

Zbog dobra oba naroda, Srpska Pravoslavna Crkva se "moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci".

"Srpska Pravoslavna Crkva podržava odgovoran stav najviših državnih organa Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje da sačuvaju i srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja", navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja