TRAJAO JE SAMO JEDNO LETO: Ovo su razlozi debakla, evo zašto se Saša Janković povukao iz politike!
Foto: Dragana Udovičić

nizbrdo posle predsedničkih izbora

TRAJAO JE SAMO JEDNO LETO: Ovo su razlozi debakla, evo zašto se Saša Janković povukao iz politike!

Politika -

Razlozi političkog neuspeha lidera PSG su njegova autoritarnost i katastrofalni odnosi unutar te organizacije, ocenjuju sagovornici Kurira

Saša Janković, sada već bivši lider Pokreta slobodnih građana, uspeo je što nije pošlo za rukom nijednom drugom političaru - za skoro dve godine prešao je put od ogromne popularnosti i uzdanice građanske Srbije do statističke greške i političke penzije. Apsolutno svi Jankovićevi potezi posle predsedničkih izbora vodili su ka ovakvom debaklu, a glavni razlozi za to su autoritarnost lidera i katastrofalni odnosi unutar njegove organizacije, ocenjuju sagovornici Kurira.

Danak neiskustvu

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je energija s predsedničkih izbora izgubljena već nakon nekoliko meseci.

foto: Beta

- Pokazalo se da on ne ume da se na tom nivou bavi politikom. Pokazao je i dozu autoritarnosti, najbliži saradnici su ga napuštali, a koštala su ga i premišljanja prilikom pravljenja koalicija... Onda je na beogradske izbore izašao sa Đilasom i Jeremićem, a zatim im okrenuo leđa i napravio svoj odbornički klub. Na kraju nije hteo da uđe ni u Savez za Srbiju, nego je pravio neki paralelni pokret iz kojeg su počeli da izlaze već posle mesec dana - podseća Stojanović.

Politička odgovornost

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da se za 30 godina naslušao političara koji su se tobože povukli iz politike, a onda se vratili kada im je odgovaralo.

foto: Printscreen

- Voleo bih da me Janković razuveri i pokaže da je moguća ta vrsta doslednosti. Njegov uspon preko noći je klasičan primer instant političara. To je bio prenaduvan balon. Jankoviću je sticaj okolnosti dao šansu, a ona se zvala 16 odsto na predsedničkim izborima - napominje on.

Srđan Škoro

Sopstveni hirovi mu došli glave

Bivši Jankovićev saradnik Srđan Škoro kaže da Pokret ne zna ni kuda ide, ni šta hoće, osim da ispunjava lične hirove lidera i njegove supruge.

foto: Filip Plavčić

- On je svojim izjavama i ponašanjem doveo sebe u bezizlaznu situaciju u kojoj je ostavka najmanja cena - smatra Škoro, uz opasku da i u ostavci Janković ne vidi da je u njemu problem: - Umesto sopstvene odgovornosti, on dovodi u pitanje građane i okolnosti na opozicionoj sceni.

Zoran Živković

Kajem se što sam mu nudio pomoć

Lider Nove stranke Zoran Živković javno je Jankoviću nudio čak i svoju partiju. Sada kaže da bi ponudu povukao:

foto: Dragana Udovičić

- Očigledno da nije trebalo da mu pružam ruku pomoći. Već tada sam shvatio grešku. On je za mene prestao da bude političar neposredno posle predsedničkih izbora zato što je pokazao visok nivo neozbiljnosti.

Političko lutanje

Od svitanja do sumraka

* Janković ulazi u kampanju za predsednika 2017. i osvaja 16,36%

* Otkačio je DS i osnovao PSG

* Na beogradskim izborima 2018. staje uz Dragana Đilasa

* Nije ušao u Savez za Srbiju, već je osnovao Blok 381, koji ubrzo napuštaju neke članice

* Postaje zagovornik bojkota izbora i protivnik uličnih protesta

B. M. - I. K./ Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja