GRUBJEŠIĆ: Tramp za kompromisno rešenje i da se dijalog Beograda i Prištine nastavi
Foto: Zorana Jevtić

kosovsko pitanje

GRUBJEŠIĆ: Tramp za kompromisno rešenje i da se dijalog Beograda i Prištine nastavi

Politika -

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je danas da se američki predsednik Tramp zalaže za postizanje kompromisnog rešenja i da će se SAD verovatno potruditi da za pregovarački sto dovedu obe strane kako bi se dijalog Beograda i Prištine, nastavio.

Grubješić kaže da se iz pisma američkog predsednika Donalda Trampa (učesnicima dijaloga), atmosfere koje vlada i u nedostatku dijaloga vidi da SAD žele da imaju aktivniju ulogu u čitavom procesu.

"Vidimo da se američki predsednik Tramp zalaže za postizanje kompromisnog rešenja i to nam govori da će se verovatno SAD potruditi da za pregovarački sto dovede obe strane i da se dijalog nastavi", rekla je Grubješić za Tanjug.

Za nastavak dijaloga, prema njenim rečima, neophodno je da Priština ukine takse koje je uvela na proizvode iz centralne Srbije, a reč je, dodaje, o političkim, a ne ekonomskim merama. Kaže da se ne bi upuštala u procenu koliko će dijalog trajati i kada će se završiti, jer, kako kaže, već nekoliko puta ove godine se činilo da je to neko kompromisno rešenje blizu, pa do njega ipak nije došlo.

"Kakav god dogovor da se postigne između Beograda i Prištine on neće moći da bude održiv bez pristanka, bez garancija velikih sila, stalnih članica Saveta bezbednosti. Da li će se one (velike sile) na najdirektniji način uključiti i sesti za taj pregovarački sto ili kasnije verifikovati taj dogovor, ostaje da vidimo", kaže Grubješić.

Ponavlja da svakako bez njihovih garancija, dogovor neće imati šanse za uspeh. Na pitanje kakva će biti uloga Evropske unije, Grubješić kaže da i EU računa u veliku silu koja je do sada pokušavala i uspela da obezbedi da se pojedini dogovori iz Briselskog sporazuma implementiraju.

Ipak, podseća da je to što je dogovoreno implementirala Srbija, a najveći deo iz sporazuma koje je trebalo da sprovede Kosovo poput formiranja ZSO, to nije učinilo.

"Pošto se pokazalo da su nekako izgubili 'konce iz ruku' i da već mesecima nema nastavka dijaloga, u tom trenutku uskočile su SAD. Nadam se da će uz njihovu podršku i uz učešće i posredovanje EU i drugih uspeti da se dođe do tog kompromisnog rešenja između Srba i Albanaca", istakla je Grubješić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track