ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA NA ANDRIĆEVOM VENCU Predsednik Vučić sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: Hvala vam na podršci evrointegracijama Srbije! (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

OBRAĆANJE MEDIJIMA U PREDSEDNIŠTVU SRBIJE

ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA NA ANDRIĆEVOM VENCU Predsednik Vučić sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije: Hvala vam na podršci evrointegracijama Srbije! (KURIR TV)

Politika -

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе sa prеdsеdnicima Vlada Bugarskе Bojkom Borisovom, Grčkе Alеksisom Ciprasom i Rumunijе Vijorikom Danćilom.

Susret prеdstavnika Visokog savеta za saradnju Srbijе, Bugarskе, Grčkе i Rumunijе održan je u zgradi Prеdsеdništva Srbije, a posle sastanka predstavnici četiri države obratili su se javnosti.

KURIR TV UŽIVO JE PRENOSILA KONFERENCIJU NA ANDRIĆEVOM VENCU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja poručio je da je ponosan i srećan što je ugostio prijatelje Srbije i lidere regiona, zahvalivši im se na poseti.

foto: Printscreen

"Postigli smo nekoliko važnih dogovora. Pre svega, razgovarali smo o predsedavanju EU Rumunije,a još jednom hvala Bugarskoj i Bojku Borisovu na prethodnom predsedavanju i podršci Zapadnom Balkanu. Takođe, Ciprasu hvalča na pažnji koju poklanja Srbiji. Mi smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti i nastavku evrointegracija Srbije, to će značiti i naše veće infrastrukturno povezivanje, kao što se politički snažnije povezujemo. Bilo je reči i o energetskim pitanjima, o povezivanju Rumunije i Pančeva, kao i kako da Srbija dođe do gasa. Beograd i Srbija su srećni kada mogu da ugoste ovakve ljude i prijatelje. Doneli smo odluku da formiramo inicijalni organizacioni komitet od 16 ljudi kako bismo tim putem svoje zemlje zajednički kandidovali za domaćinstvo za evropsko i svetsko prvenstvo u fudbalu. Mi sledeće godine krećemo sa izgradnjom nacionalnog, ali i više stadiona širom zemlje. 2021. godine će nam se pridružiti i Grčka u organizaciji Evropskog prvenstva u ženskoj odbojci", objasnio je Vučić.

Premijerka Rumunije Vjorika Dančila zahvalila se Vučiću na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu, istakavši da je na razgovoru bilo reči o produbljenju saradnje na poljima ekonomije i trgovine, kao i o energetici, sektoru turizma i sportu.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Želimo da imamo bolju međusobnu povezanost, proširimo regionalnu saradnju i unapredimo prijateljstva. To je prilika za poslovne ljude da ulažu. takođe želimo da bolje koristimo Dunav za plovidbu", navela je Dančila.

Premijer Bugarske Bojko Borisov podvukao je zadovoljstvo posetom Beogradu, ističući da su sastanci ovog tipa uvek u saglasnosti sa EU.

foto: Printscreen RTS

"Imamo veliki potencijal u infrastrukturnim projektima koji dalje treba razvijati. Moramo da se držimo zajedno kako bismo i dalje bili uspešni. Oslanjamo se na rumunsko predsedavanje EU.

Hvala kolegama iz Grčke posebno na Solunskoj agendi, jer su tada Bugarska i Rumunija podržane da uđu u EU. Siguran sam da nisu pogrešili i nadam se da će to isto uskoro moći da kaže i predsednik Vučić", naveo je Borisov.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je da je ekonomska saradnja regiona prioritet, i to kroz izglede za proširenje EU.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Zato smatram da je bugarsko predsedavanje bilo važno, jer nam je dalo mogućnost da se okrenemo Solunskoj agendi iz 2003. godine, koja je postavila uslove da Balkan ponovo bude u fokusu. Rumunija dolazi na čelo predsedavanja i sigurni smo da će biti od pomoći za regiona Zapadnog Balnana. Postoje poteškoće koje moramo prevazići, želimo da prenesemo poruku optimizma, kao i da je naša saradnja pravi primer i za ostale", zaključio je cipras.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track