NVO IZ PRIŠTINE TRAŽI SMENU PACOLIJA: Koristio rasističke i seksističke izraze kad je opisivao lobiranje Srbije u Interpolu
Foto: AP

sramota

NVO IZ PRIŠTINE TRAŽI SMENU PACOLIJA: Koristio rasističke i seksističke izraze kad je opisivao lobiranje Srbije u Interpolu

Politika -

Jedna nevladina organizacija iz Prištine zatražila je smenu ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija jer je u parlamentu koristio “seksističke i rasističke” izraze kako bi opisao lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu.

Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda iz Prištine (CDHRF) saopštio je da je Pacoli u obraćanju Odboru za spoljne poslove Kosova, naveo da je Srbija angažovala jedan broj “lepo obučenih “ žena koje su tokom zasedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, grlile “crne” predstavnike zemalja članica Interpola, kako bi lobirale protiv članstva Kosova u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, prenosi BIRN.

“Imali su desetak lepo obučenih žena i svaka od njih je odlazila do stola nekog crnca i govorila: 'Izvinite, kako ste?', zagrlila ih i ostavila kovertu”, rekao je Pacoli.

foto: Beta Bor Slanasta

CDHRF je Pacolijevu izjavu nazvala "uvredljivom i rasističkom" i dodala da ga takav rečnik čini "neadekvatnim za obavljanje funkcije ministra spoljnih poslova ili bilo kakvo predstavljanje Kosova".

Pacoli je neuspeh što Kosovo nije postalo članica Interpola pokušao da opravda lobiranjem Srbije protiv Kosova.

"Videli smo koju vrstu lobiranja su radili u hodniku", rekao je Pacoli.

Na Generalnoj skupštini Interpola 20. novembra u Dubaiju, Kosovo, uprkos snažnom lobiranju i podršci zapadnih zemalja, pre svega SAD, nije dobilo dovoljan broj glasova za članstvo u toj svetskoj policijskoj organizaciji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track