SULJO OPET PRAVI PREDSTAVE PO PAZARU: SDA organizovala protestnu šetnju povodom "sto godina okupacije Sandžaka"
Foto: Marina Lopičić

provokacija

SULJO OPET PRAVI PREDSTAVE PO PAZARU: SDA organizovala protestnu šetnju povodom "sto godina okupacije Sandžaka"

Politika -

Stranka demokratske akcije Sandžaka organizovala je danas protestnu šetnju pod nazivom „1918.- godina okupacije Sandžaka“, u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina građana Novog Pazara.

Posle šetnje na kojoj je grupa mladih nosila transparent, okupljenim građanima obratio se generalni sekretar Stranke Ahmedin Škrijelj, koji je rekao da je povod današnjeg okupljana "ljudska, građanska i nacionalna obaveza da se kao građani Sandžaka, odredimo i zauzmemo jasan stav prema činjenici da je stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, naš Sandžak zvanično i okupiran".

Škrijelj je rekao da su tvroci Kraljevine SHS "u potpunosti su ignorisali interese Sandžaka, kao zasebnog političkog entiteta, koji su izraženi kroz Sjeničku rezoluciju iz avgusta 1917. godine. Uključivanje Sandžaka u teritoriju Kraljevine SHS izvršeno je protivno volji i interesima građana Sandžaka.

Građanima Sandžaka je tada uskraćeno pravo da neposredno ili preko svojih legitimnih predstavnika zaštite Sandžak, sebe i svoje interese", rekao je Škrijelj.

On je na kraju dodao da se protestnom šetnjom, "na demokratski i civilizovan način šalje poruku da građani Sandžaka neće više dozvoliti da ih bilo ko i bilo kada dovodi pred svršen čin te da svako rešenje suprotno interesima Sandžaka neće biti prihvaćeno i za građane Sandžaka neće biti obavezujuće. Došlo je vrijeme da i Sandžak u svojim granicama, dobije slobodu i svoje mjesto pod suncem".

Svoje obraćanje je završio porukom "Za slobodu demokratiju i autonomiju.“

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track