DRAGAN ŠORMAZ: Potpisivanje novog IPAP plana sa NATO u januaru
Foto: Zorana Jevtić

partnerstvo

DRAGAN ŠORMAZ: Potpisivanje novog IPAP plana sa NATO u januaru

Politika -

BEOGRAD - Šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i narodni poslanik u Skupštini Srbije Dragan Šormaz izjavio je da se potpisivanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) očekuje u januaru, da je predlog tog sporazuma upućen čelnicima NATO-a na usaglašavanje i da se trenutno očekuje njihov odgovor On je za portal Juropijen Vestern Balkans (europeanwesternbalkans.rs) naveo da očekuje da se dobra saradnja Srbije i NATO-a nastavi, a da Srbija u okviru IPAP-a bira aktivnosti koje su njoj od koristi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Kao najvažniji prostor za dalje jačanje saradnje Srbije i NATO-a, Šormaz navodi obrazovanje i razmenu znanja, u kojima Vojska Srbije već učestvuje, ali navodi da je trenutno najvažniji aspekt reagovanja u kriznim situacijama, poput požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa.

"Tamo gde (VS) sigurno nije na nivou savremenih zemalja na Zapadu jesu hibridne i sajber pretnje, koje će u predstojećem periodu biti sve veće. Mislim da ćemo u toj oblasti raditi na osavremenjivanju – ne samo u oblasti vežbi – već usvajanju znanja tehnologija, njihove primene, zato što realno imamo problem u toj oblasti... To je nešto za šta nam sigurno treba saradnja sa NATO i gde nam niko drugi ne može pomoći osim njih", kazao je Šormaz IPAP predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice tog saveza.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track