VLADIKA IRINEJ BAČKI: Tačna je više puta iznesena tvrdnja pape Franje da je počeo Treći svetski rat
Foto: Printscreen

nada je u hristu

VLADIKA IRINEJ BAČKI: Tačna je više puta iznesena tvrdnja pape Franje da je počeo Treći svetski rat

Politika -

Episkop bački Irinej izjavio je da je Srpska pravoslavne crkva protiv svakog konflikta, ali smatra da "otimačima i okupacionim upravljačima Kosova i Metohije Srbija mora da uskrati svoj pristanak na njihovo nedelo".

foto: Printscreen

"Pogotovu je sa njihove strane drsko i cinično to što pokušavaju da nametnu tezu da se to prebolno pitanje mora rešiti odmah, bez odlaganja, po hitnom postupku, a rešenje kako ga oni zamišljaju zapravo je samo jedno - da Srbija prizna nezavisnost samoproglašene albanske države broj dva ili neposredno ili posredno, putem takozvanog sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine", rekao je za "Pečat" episkop Irinej, koji je i portparol SPC.

Govoreći o taksama od 100 odsto i zabrani ulaska srpske robe na Kosovo, on je rekao kako je "uveren da će naša država naći puta i načina da pomogne svom narodu i da ga snabde namirnicama i lekovima".

Prema njegovim rečima, "državno rukovodstvo Srbije jeste pod pritiscima, ali nije neodlučno o pitanju zaštite naroda", a "nismo, hvala Bogu, ni bez prijatelja u svetu".

foto: Printscreen

Episkop Irinej veruje da je i Albacima dosta stradanja i "nema utisak da su Bog zna koliko oduševljeni egzibicijama svojih dičnih vođa" i stoga je "uprkos svemu optimista".

"Uz rizik da se naježe samozvani hiperpravoslavci, izjavljujem da je tačno više puta izneseno tvrđenje pape Franje da je treći svetski rat počeo i da traje", rekao je episkop Irinej, govoreći o zbivanjima i stradanjima širom sveta.

On kaže da je "tvrđenje sa takvog mesta zasnovano svakako na informacijama nedostupnim običnom čoveku".

"Mislim da se zbog interesa multinacionalnih kompanija i bitno drugačijeg ustrojstva svetske ekonomije, zatim zbog razvoja tehnologije uopše i razarnosti novih vrsta oružja, pomenuti rat odvija drugačije nego u prošlosti i da ima drugačije ratne ciljeve nego prethodna dva i svi raniji", rekao je episkop Irinej.

foto: Printscreen

Stoga su, naveo je, i mogućnosti za razrešenje dvojake: "može da traje duže, da se premešta u različite delove sveta i donese veća razaranje nego prethodni, a može, daj Bože, da dođe i do njegovog bržeg okončana".

"Svet je sada zaista u agoniji", ocenio je episkop Irinej i naglasio: "U Hristu je i nada, i uteha, i uporište za današnji dan, ali i za budućnost".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja