CVIJANOVIĆ: Međunarodna zajednica saučesnik Albancima na KiM
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

CVIJANOVIĆ: Međunarodna zajednica saučesnik Albancima na KiM

Politika -

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, smatra da je međunarodna zajedica na neki način saučesnik u tragičnim I mučnim situacijama kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohiji, te da bi situacija, uverena je, bila sasvim drugačija da su takvom tretmanu izloženi Bošnjaci ili Albanci. Cvijanovića je govoreći o dešavanjima na KiM u intervjuu Srni rekla da je to produkt onoga što se može podvesti pod dvostruke aršine koje primenjuje međunarodna zajednica.

"Da imamo situaciju da se krše ljudska prava Bošnjaka ili Albanaca cela planeta bi o tome pričala, ne postoji forum na kome se to ne bi problematizovalo, ne postoji zvaničnik EU ili država pojedinačno koji ne bi uputio oštre poruke i upozorenja, ali pošto je reč o Srbiji i Srbima imamo jedan vid saučesništva u tragičnoj i mučnoj situaciji kojoj su izloženi Srbi na Kosmetu, rekla je Cvijanović.

O njima, istakla je, niko ne priča, o njihovim ljudskim pravima, o situaciji u koju su dovedeni... To je politika dvostrukih aršina u kojoj unapred odredite ko je u pravu, ko je u krivu i po pravilu to bude pogrešna odluka, pogrešno uređene stvari, ali pojedini zvaničnici EU se toga pridržavaju", istakla je Cvijanovićeva. Za nju je bilo razočaravajuće kada je čula zvaničnike EU koji pozivaju dve strane da se uzdrže od, kako kaže, ne zna ni sama čega, a samo jedna strana pravi problem.

Takvo ponašanje ocenuje licemernim. "Imate jednu stranu koja uvodi takse, koja mimo Ustava i određenih procedura uspostavlja neku vojsku i slično, a onda neko poziva dve strane da se uzdrže od nečega. To je apsurd, a ne formula za uspeh. Žalim što je Srbija suočena sa tako teškim problemom i bremenom sa kojim se nosi, ali Republika Srpska je bila i biće podrška Srbiji u svim otvorenim i teškim procesima koji se pred njom nalaze", poručila je Cvijanović.

Govoreći o saradnji Srpske sa susednim zemljama, Cvijanović je kao veoma važno istakla to da ta saradnja postoji i da nema otvorenih pitanja. "Sasvim je normalno da je ta saradnja najbliža i najtešnja upravo sa Srbijom, koja je, kao što se moglo videti, poprimila neke jače i veće dimenzije nego što je to ranije bio slučaj. Danas smo objedinjeni čak i u akcijama humanitarnog karaktera, oko obeležavanja značajnih datuma iz prošlosti koji su važni i za Srbiju i za Srpsku, imamo redovnu podršku koja dolazi iz Srbije, a novi vid te saradnje je finansijska podrška prema našim opštinama da bi se realizovali važni projekti", naglasila je Cvijanovićeva.

Podsetivši da su rezultati te saradnje vidljivi kroz realizaciju velikog broja komunalnih i infrastrukturnih projekata, poput vrtića, škola, trgova, ulica, zgrade pozorišta, predsednik Republike je istakla da Srbija na taj način ostavlja trag u opštinama Srpske što je dodatna dimenzija te saradnje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track