HEBRANG OPET ZAGOVARA TEROR PROTIV SRBA Srbiji naplatiti 300 milijardi dolara, Srbima ukinuti ćirilicu!
Foto: Printscreen/ Youtube

Novi teror u Hrvatskoj

HEBRANG OPET ZAGOVARA TEROR PROTIV SRBA Srbiji naplatiti 300 milijardi dolara, Srbima ukinuti ćirilicu!

Politika -

Nekadašnji hrvatski ministar odbrane i zdravstva i funkcioner vladajućeg HDZ Andrija Hebrang od Zagreba traži ukidanje ćirilice, a od Beograda ratnu odštetu

Iz Hrvatske su stigle nove provokacije kojima se najavljuje da bi 2019. mogla biti godina u kojoj će biti sasvim istrebljena ćirilica, a Srbija naterana da plati astronomsku ratnu odštetu!

Da ovo antisrpsko ludilo ispliva, potrudio se nekadašnji ministar odbrane i zdravstva Hrvatske i funkcioner HDZ Andrija Hebrang, koji je zatražio izbacivanje ćirilice iz Vukovara i naplatu ratne štete od Srbije i Crne Gore u visini od 300 milijardi dolara. Hebrang poručuje da treba "ukinuti teror ćirilice" i tvrdi da su ćirilični natpisi bili "na svakoj ispaljenoj granati".

- U novoj godini priželjkujem zakon o Vukovaru kojim bismo se, bar delimično, odužili gradu koji je slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske. U tom zakonu treba izjednačiti nastavne programe u srpskim školama s hrvatskim programima, ukinuti teror ćirilice koju smo nalazili na svakoj ispaljenoj granati... Novac treba naplatiti od tužbe Srbiji i Crnoj Gori za ratne privredne štete koje su stručnjaci procenili u visini od devet izgubljenih BDP ili oko 300 milijardi dolara - izjavio je ovaj desničar, nekada veoma blizak prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac smatra da je Hebrangova izjava u kojoj poziva na zakonsku zabranu navodnog "terora ćirilice u Vukovaru" zapravo zagovaranje terora protiv Srba.

foto: Dragan Kadić

- Kad bi on bio na vlasti, onda bi ta izjava bila opasna, ali kako to odavno nije tako, onda je ta izjava glupost - kaže Pupovac za Kurir.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća da je Hebrang jedan od brojnih promotera ustaštva, jer traži da se srpskoj deci u Vukovaru od vrtića do kraja srednje škole zabrani nastava na srpskom jeziku i ćirilici, da se ukine pravo na učenje maternjeg jezika i dodatni sadržaji iz istorije, geografije, muzičke i likovne kulture...

foto: Zorana Jevtić

- Pa za Hebranga je najveća fabrika smrti Jasenovac bio radni logor. Njegov zahtev za ratnu štetu predstavlja vrhunsku političku glupost. On ponavlja besmislenu tezu o srpskoj agresiji jer ističe da je u Vukovaru tobože slomljena kičma srpskom agresoru - objašnjava Linta.

Setili se slučaja od pre 28 godina

Srpski oficiri pred hrvatskim tužiocem

Hrvatska je nedavno uvukla Srbiju u slučaj od pre 28 godina, pa je od Beograda zatražila da ispita pilote JNA koji su 1991. bombardovali Banske dvore! Hrvatsko tužilaštvo tvrdi da je njihov cilj bio da ubiju Franju Tuđmana, prvog predsednika nezavisne Hrvatske. Petorica oficira ispitana su 27. decembra prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu u prisustvu tužioca iz Zagreba. Međutim, oni se pred sudom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne.

I. K./ Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track