ŽELJKO KOMŠIĆ UDARIO NA PREMIJERKU SRBIJE PA MU SMETA ŠTA JE REKLA: Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke mogu da budu, a za  Srpsku ne mogu!
Foto: Reuters

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine PROLUPAO

ŽELJKO KOMŠIĆ UDARIO NA PREMIJERKU SRBIJE PA MU SMETA ŠTA JE REKLA: Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke mogu da budu, a za Srpsku ne mogu!

Politika -

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova kazala da su „očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno od toga šta se dešava na granici između Albanije i Kosova.

„Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte sa BiH? Umesto da se okrenu saradnji, evroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između delova BiH i Kosova“, rekao je Komšić.

„Jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da li su nakon ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?“

Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrebimo neku težu reč. Svakom ostrašćenom pojedinci iz komšiluka ili susedstva mora biti jasno kako je BiH neupitna činjenica, i što to pre razumeju i prihvate biće mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu sa povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće "šta ako" , i „kako ne može u slučaju BiH“ neće doprineti boljim odnosima između dve države.

Mi se u vaše odnose sa Kosovom i Albanijom ne mešamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo videti da ćete se prestati poigravati sa Bosnom i Hercegovinom“, zaključio je Komšić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track