SRBIJA ULAZI U EVROAZIJSKU UNIJU Ljajić: Sporazum će biti parafiran tokom dolaska Putina u Srbiju
Foto: Zorana Jevtić

ekonomska saradnja

SRBIJA ULAZI U EVROAZIJSKU UNIJU Ljajić: Sporazum će biti parafiran tokom dolaska Putina u Srbiju

Politika -

U Beogradu su danas počeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da bude parafiran prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.

"Dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija", rekao je Tanjugu potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ukoliko sporazum bude parafiran 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od 180 miliona stanovnika. Srbija bi, prema oceni ekonomista, mogla da potpisivanjem ovog sporazuma dobije preferencijalni, bescarinski izvoz i da ima konkurentnu prednost u odnosu na zemlje regiona, ali samo ukoliko uspe da iskoristi potencijal koji se nudi ovakvim sporazumima.

Dobar deo teksta sporazuma je već usaglašen, ali je ostalo još nekoliko stvari za koje je Srbija zainteresovana - meso, određene vrste alkoholnih pića, sirevi, cigarete, šećer, automobili..., izjavio je ranije ministar Ljajić.

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, kako je rekao, neće ugroziti trgovinu sa EU.

"Dok ne postanemo punopravna članica EU imamo pravo da sklapamo sporazume o slobodnoj trgovini. Onog trenutka kada uđemo u EU, ti sporazumi prestaju da važe i mi smo deo trgovinskog sistema EU", pojasnio je Ljajić.

S obzirom da je reč o tržištu od 180 miliona ljudi, istakao je da je to šansa za srpske proizvođače da plasiraju robu na tako veliko tržište, ali i dobar signal za strane investitore.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track