UVODI SE DOŽIVOTNA ROBIJA I KREĆE U OBRAČUN SA MAFIJOM! Aleksandar Vučić poručio kriminalcima: Zgazićemo vas!
Foto: Nebojša Mandić, Tanjug/Dragan Kujundžić

BORBA PROTIV MAFIJE

UVODI SE DOŽIVOTNA ROBIJA I KREĆE U OBRAČUN SA MAFIJOM! Aleksandar Vučić poručio kriminalcima: Zgazićemo vas!

Politika -

Srbija će drastično promeniti kaznenu politiku prema počiniocima najtežih krivičnih dela. Sve minimalne i maksimalne kazne biće uvećane od 35 do 50 procenata, najavio je predsednik Srbije posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da je država Srbija odlučila da uđe u odlučnu borbu protiv najopasnijih vidova kriminala i najtežih oblika korupcije, kao i da će iskoristiti sve raspoložive resurse da u toj borbi i pobedi.

Predsednik je juče najavio i da će Srbija ponovo uvesti doživotnu kaznu zatvora za najteža krivična dela.

Pobedićemo vas

- Država će da vas pobedi, ma koliko da ste opasni, ma koliko da ste beskrupulozni, pokazaćemo vam da je država mnogo jača! Ovo je borba koja će da traje godinama i biće teška! Koliko će problema tu da bude, to ćemo da vidimo, očekujemo njihove različite reakcije, ali ćemo pregaziti sve one koji se bave kriminalom. Ja im kažem, zgazićemo ih! Ne mislim fizički, već pravno, kako i priliči pravnoj državi - rekao je juče u obraćanju javnosti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Aleksandar Vučić.

Posle spektakularne akcije policije, kakva se ne pamti još od akcije „Sablja“ sprovedene 2003, a u kojoj se iza rešetaka našlo oko 150 osumnjičenih za najteža krivična dela, predsednik je najavio da će država preduzeti velike korake u konačnoj pobedi nad kriminalom i korupcijom.

Prvi od njih biće drastična promena kaznene politike i ponovno uvođenje doživotne robije za počinioce najtežih krivičnih dela.

- Prihvatili smo predlog dela javnosti i gospodina Igora Jurića i drastično ćemo povećati kazne za sva dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, silovanja, ubistva dece. Uvodimo institut doživotne kazne, odnosno doživotne robije, kako se to u narodu kaže, za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela - saopštio je Vučić.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Očekujem podršku od EU

Drastično povećanje kazni, kako minimalnih tako i maksimalnih, Vlada će predložiti i za druga krivična dela, a biće predložena i drugačiju kaznenu politika kada su u pitanju povratnici.

- Sve minimalne i maksimalne kazne biće uvećane od 35 do 50 procenata - objasnio je on.

Prema rečima predsednika Vučića, Srbija će se u pogledu pooštravanja kaznene politike ugledati na evropsko zakonodavstvo, jer je na Balkanu najblaža kaznena politika.

- Od EU očekujem podršku. Nemačka ima doživotnu robiju, ne vidim razlog da je mi nemamo. Sada ćemo i mi da ih imamo, pa će Beč da im bude milina. Uvećaćemo kazne da budu kao evropske, pa da im ne pada na pamet da se ovde ubijaju - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić

ČESTITAM POLICIJI I DRŽAVNIM ORGANIMA

Predsednik je državnim organima, pre svih policiji, čestitao na velikoj akciji u kojoj se iza rešetaka našlo najmanje 150 ljudi.

- Čestitam naročito zbog činjenice da su se posle mnogo godina neki od glavnih šefova narko-biznisa ne samo u Srbiji već i u regionu našli na Interpolovim poternicama, a neki iza rešetaka - rekao je Aleksandar Vučić.

Kaznena politika

NIKO NE IZRIČE MAKSIMALNE KAZNE

Kaznena politika Srbije, prema rečima predsednika, jeste blaga i zbog toga će biti pooštrena, ali veći problem od toga je to što sudovi najčešće izriču minimalne kazne ili čak kazne ispod zakonskog minimuma.

- Propisana kazna za krivično delo silovanje je od tri do 12 godina. Sudovi su u najvećem procentu, čak u 35,9 odsto slučajeva izrekli kazne do tri godine zatvora, a u 33,3 procenta kazne od tri do pet godina zatvora. To znači da je 70 posto izrečenih kazni za krivično delo silovanje do pet godina. Pa što smo onda određivali kazne do 12 godina? - izneo je statističke podatke predsednik i naveo da je situacija još gora kada je u pitanju krivično delo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, za šta su sudovi izricali uglavnom uslovne osude.

Kraća suđenja

PRESUDE ZA 12 MESECI

Oštrija kaznena politika, prema rečima predsednika Srbije, nije dovoljna ukoliko suđenja ne budu kraće trajala.

- Neće više moći da se suđenja razvlače po 10 ili 12 godina, moraće da budu završena za 12 meseci. Moraće da se održi kontinuitet glavnog pretresa - rekao je predsednik i najavio još novina u narednom periodu.

J. Spasić - B. Bojić

OPŠIRNIJE U NOVOM KURIRU!

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

SABLJA 2: Udar na najjače klanove u Srbiji!

PRVA GODIŠNJICA OD UBISTVA LIDERA SDP: Nedovoljno napora da se istraži ko je ubio Olivera Ivanovića

PREDRAG MARKOVIĆ ZA KURIR: Dačićev šarm je jači od para Bedžeta Pacolija

ČUDO U ALEKSINCU: Lekari izvadili tumor od 8 kg!

JEZIVA PRIČA IZ ŠAPCA: Psi rastrgli vlasnika

NA TEŠKIM MUKAMA: Ana Nikolić u depresiji zbog gojaznosti

PEVAČICA ŠOKIRALA PRIZNANJEM: BANKROTIRALA SAM ZBOG TATINIH PESAMA! Ćerka Mikija Jevremovića progovorila uoči pevačevog pomena!

KURIR DANAS POKLANJA MAGAZIN LENA: Saznajte šta treba da radite kad kičma zaboli

Nema odrasle osobe koja bar jednom nije osetila bol u leđima i taj bol može da znači mnogo toga.

U novom broju magazina Lena otkrivamo šta treba da radite kada vas kičma zaboli.

Kristina Radenković u intervjuu za magazin Lena otkriva da li njen muž misli da je romantična.

Bol koji nas iznenada trgne, oštar, žareći i probadajući na jednoj strani tela, znak je da su naši nervi oštećeni. Zdrav san je preduslov za vitalnost organizma.

Saznajte i kako da budete u dobrom odnosu sa svekrvom i koji su jeftini načini da ove zime preuredite dom.

Poklanjamo vam i recepte za ukusnu svečanu gozbu.

I ove nedelje samo uz KURIR poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

foto: Kurir

Čitajte u današnjem KURIRU!

(Kurir.rs/J. Spasić - B. Bojić /Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track