HAG JE NA POTEZU: Hoće li teroriste OVK stići ruka pravde zbog zločina nad Srbima? Evo šta kažu upućeni...
Foto: Dado Đilas, Beta/Medija centar Beograd

početak suđenja

HAG JE NA POTEZU: Hoće li teroriste OVK stići ruka pravde zbog zločina nad Srbima? Evo šta kažu upućeni...

Politika -

U Hagu bi sutra pred tužilaštvom Specijalnog suda za zločine tzv. OVK trebalo da počne saslušanje bivših pripadnika te vojne formacije, a sagovornici Tanjuga iz Beograda i Prištine se nadaju da smo korak bliže saznavanju istine o zločinima na Kosovu, ali ističu da će tek podizanje prvih optužnica pokazati u kom smeru će se taj proces kretati.

U Hag je u četvrtak otputovalo sedmoro bivših pripadnika OVK, a kako mediji navode, to je tek početak spiska na kojem je još pedesetak imena.

Da je specijalni sud verovatno poslednja prilika da se odgovorni za izuzetno brutalne zločine OVK budu procesuirani i kažnjeni, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"Jedno od najvećih dostignuća procesa oko specijalizovanih sudskih veća će biti to što će se saznati istina o brutalnoj kampanji ubistava, mučenja, silovanja, etničkog čišćenja koje je sprovodila teroristička OVK i ta istina će biti dostupnija i međunarodnoj javnosti", rekao je Drecun.

Hoće li žrtve dobiti zakasnelu pravdu zavisi od toka sudskih procesa i podizanja prvih optužnica, ističe on.

"Treba da vidimo kako će ići ti procesi, kakvi i koliko će dokaza biti prikupljeno, kako će se ponašati specijalizovana sudska veća, da li će biti političkog pritiska da se optuženi oslobađaju", rekao je Drecun i dodao da su Albanci do sada izbegavali pravdu i da albanska javnost nije spremna da se suoči sa zločinima OVK. Istakao je da svakako postoji rizik da se procesi ne vode kvaliteno i da se oslobode oni koji eventualno budu otpuženi i na taj način "opere" sve sve što je teroristička OVK radila.

Drecun kaže da je kompletan mehanizam zapadne propagande, koji je ubitačno jak, godinama radio u korist Albanaca, te dodaje da se ni eventualnim suđenjima neće suštinski ništa promeniti, ali da će se saznati mnogo više detalja o zločinima OVK.

Advokat Branislav Tapušković smatra da, dok se ne podigne prva optužnica, cela priča o specijalom sudu za zločine OVK na Kosovu ostaje "pravno lakrdijašenje".

"Ovo je neki marketing koji ne liči na pravosuđe", ocenjuje on za Tanjug jer se, kako navodi, za sada zna samo da će se suditi prema zakonima i Ustavu Kosova, a nije poznato da li će, i protiv koga, biti podignuta optužnica, da li će suditi domaće ili strane sudije, kako će proces izgledati...

Dodaje da na osnovu dosadašnjeg iskustva ne veruje da će optužnice uopšte biti podignute.

"To što su odvezeni za Hag avionom ne znači ništa, oni će tim avionom biti i vraćeni. A ako ih tamo zadrže, onda bih mogao da kažem da će od toga nešto da bude", kaže Tapušković, koji smatra da Srbi nikada neće dobiti nikakvu pravdu.

Predsednik kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj, međutim smatra da iako je prošlo 20 godina od konflikta na Kosovu i dalje nije prekasno da se zločini procesuiraju i da su očekivanja po tom pitanju velika.

"Ne verujem da je kasno, ali ne očekujem da će sve žrtve dobiti pravdu. Verujem da će većina žrtava i dalje ostati bez pravde i razočarana u pravosuđe, ali i da će ipak neko dočekati", kazao je Bljakaj za Tanjug i kao važno ocenio i to što će Kosovo, kao društvo, ostvariti svoje pravo na istinu.

Nada se da će se bar o nekim događajima koji su pod jurisdikcijom suda saznati malo više i da će specijalno veće obeledaniti ili naći pravu istinu o nekim događajima tokom rata na Kosovu. Na prve optu\nice čeka se od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izve[taja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Savet Evrope je usvojio izveštaj Dika Martija 2011. čije je navode tri godine istraživala Specijalna radna grupa EU (SITF) na čelu sa Klintom Vilijamsonom koji je predajući dužnost Dejvidu Švendimanu rekao da je pronašao dokaze o masovnim otmicama i nestancima, kao i da bi se odmah mogle podići optužnice protiv nekih komandanata OVK.

Na Švedimenovo mesto je prošle godine došao tužilac Džek Smit.

Optužnica nije obelodanjena, ali se spekuliše da bi se na njima moglo naći više od 60 bivših lidera i pripadnika OVK, među njima i neki od sadašnjih političkih čelnika na Kosovu, kao što su predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji.

Inače ovo je četvrti pokušaj da se pripadnici OVK procesuiraju za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji. Međunarodni krivični sud koga su osnovale UN procesuirao je sedam slučajeva. Dvojica pripadnika OVK osuđena su, među oslobođenima su i bivši komandanti Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj. Za procesuiranje nižerangiranih kadrova na Kosovu bio zadužen UNMIK, a prema oceni glavne tadašnje tužiteljke Tribunala Karle del Ponte, postupci su odugovlačeni a svedoci zlostavljani.

Kosovska tužilaštva i sudovi 2016. su preuzeli nadležnost za ratne zločine, a od čak 111 optuženih za ratne zločine na Kosovu tokom poslednjeg rata, među kojima su bili pripadnici svih nacionalnosti, do danas niko nije odgovarao za najteže zločine počinjene nad Srbima, rekao je ranije Tanjugu Bekim Bljakaj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas, Beta/Medija centar Beograd)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track