DRAGAN MARKOVIĆ SA GRADONAČELNIKOM LJUBLJANE: Srbima u Sloveniji  status nacionalne manjine kakav imaju Italijani i Mađari!
Foto: Jedinstvena Srbija

Predsednik Skupštine Jagodine i stranke Jedinstvena Srbija

DRAGAN MARKOVIĆ SA GRADONAČELNIKOM LJUBLJANE: Srbima u Sloveniji status nacionalne manjine kakav imaju Italijani i Mađari!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Jagodine i stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković izjavio je danas u Ljubljani da bi Srbi u Sloveniji trebalo da dobiju status nacionalne manjine kakav imaju Italijani i Mađari.

"Uputio bih molbu parlamentu Slovenije da nađe način dai Srbi koji žive u Sloveniji, a ima ih oko 50.000, dobiju status nacionalne manjine, kakav imaju Italijani i Mađari", rekao je Marković na konferenciji za novinare posle sastanka sa gradonačelnikom Ljubljane i predsednikom parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Zoranom Jankovićem, koji je rekao da ne vidi prepreku za to.

Marković je posle sastanka u gradskoj kući u Ljubljani kazao i da će se Jagodina po uzoru na Ljubljanu boriti za status najpoštenijeg i najzelenijeg grada u Evropi.

"Impresioniran sam činjenicom da je u Ljubljani veoma niska stopa nezaposlenosti i da iznosi 3,5 posto. Ja želim i da se zahvalim Vladi Slovenije, koja je na neki način dala saglasnost svojim privrednicima da investiraju u Srbiji, tako da danas u Srbiji 25.000 ljudi radi u kompanijama čije je sedište u Sloveniji", rekao je Marković.

Janković je rekao da su odnosi Ljubljane i gradova u Srbiji na izuzetno visokom nivou i da to nije čudno jer nema problema medju ljudima iz Srbije i Slovenije i nema problema ni medju privrednicima izmedju dve države.

"Moram priznati da sam veoma ponosan na činjenicu da je Ljubljana drugi grad u istoriji Beograda, sa kojim glavni grad Srbije ima pobratimski odnos. Veoma mi je drago da je Jagodina tako uspešna u svojim posebnim odnosima sa gradjanima. I to je u principu veoma jednostavno,jer gradjani znaju ko je za njih najviše učinio. To se pokazuje na izborima", kazao je Janković

On je poželeo da Jagodina bude onaj grad koji će vući iz unutrašnjosti i pokazati da se mogu i drugi gradovi razvijatiosim glavnog grada Sastanku u Gradskoj kući u Ljubljani prisustvovala je i ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković, narodni poslanici Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić i Djordje Kosanić, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević i direktor Doma učenika u Jagodini Marko Maljković.

Janković je rekao da je rodjen u Srbiji u selu Saraorci kraj Smedereva, da je živeo u Srbiji 12 godina i da za sebe kaže da je "čistokrvni mešanac".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track