Najnovije vesti

PUTINOVA ZVER NA BULEVARU MIHAJLA PUPINA! OVO JE PRAVI BUNKER NA TOČKOVIMA KOJI ĆE PREVOZITI RUSKOG PREDSEDNIKA: Aurus je najzaštićenija limuzina na svetu, u Beograd stiže avionom! (FOTO)
Foto: EPA

detalji posete

PUTINOVA ZVER NA BULEVARU MIHAJLA PUPINA! OVO JE PRAVI BUNKER NA TOČKOVIMA KOJI ĆE PREVOZITI RUSKOG PREDSEDNIKA: Aurus je najzaštićenija limuzina na svetu, u Beograd stiže avionom! (FOTO)

Politika

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u četvrtak Beograd, a pretpostavlja se da će sa njim stići i nova limuzina aurus, kojom će se ruski predsednik provozati srpskom prestonicom.

Prema protokolu, predsednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

foto: EPA

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvek potreban ako se radi o zvaničnoj poseti na najvišem nivou.

„Aurus“, novi automobil ruskog predsednika, prvi put je predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju prošle godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa svojim američkim kolegom.

foto: EPA

Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati „ideološkim oružjem Kremlja“.

Pojedini novinari su novoj Putinovoj „mašini“ nadenuli ime „zver“, navodeći da je to „pravi bunker na točkovima“.

Eksperti ističu da je specijalni „aurus“ jedna od najzaštićenijih i najsigurnijih limuzina na svetu. Prilikom konstruisanja automobila korišćeno je međunarodno iskustvo i primenjene su napredne tehnologije.

foto: EPA

Ali strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum, što znači „zlato“ i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Spolja vozilo podseća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...