Najnovije vesti

HARADINAJ: Ne odustajem od takse na robu iz Srbije i BiH, makar me smenili ili odveli u Hag
Foto: EPA

ČVRST STAV

HARADINAJ: Ne odustajem od takse na robu iz Srbije i BiH, makar me smenili ili odveli u Hag

Politika

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je u Račku izjavio da zahtevi za ukidanje takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova."Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem", kazao je Haradinaj, prenosi portal gazetaexpress.com.

foto: EPA

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se "sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova".

On se upitao dokle će prijatelji Kosova "da bi sprali sebe" sve svaljivati na Albance.

"Mi smo ih prihvatili kao prijatelje ali ne treba sve svaliti na jedan mali narod. Ubijali su nas i klali a sada kažu dajte deo Srbiji. Neka neko da deo zemljišta Srbiji ako sme i da vidimo kako će se provesti. Dok ja budem u Vladi nastaviću ovako i ako me smene ostaću pri ovom stavu", rekao je  Haradinaj.

"Ako obe zemje ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno"

Premijer privremenih pristinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je danas da su SAD zvanično zatražile da Prištine da ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati kosovsku nezavisnost.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta.

"Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove", rekao je Haradinaj nakon sednice vlade, prnela je GazetaExpres.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

foto: Reuters

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanje taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sprazum.

"Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali, pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvati, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazumam o priznanju kosovske nezavisnosti", kazao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

"Ako obe zemje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno", rekao je Haradinaj.

Prištinska Koha onlajn je prenela da je Haradinaj kazao da SAD nema stav kada je u pitanju razgraničenje Srbije i Kosova, odnosno razmena teritorija.

On smatra da svako ko se zalaže za nepoštovanje odluke od 17. februara 2008. o "priznanju nezavisnosti Republike Kosovo" u sadašnjim granicama i razmišlja o nečem što nije predviđeno kosovskim ustavom treba da završi u zatvoru.

foto: Reuters

Tvrdi i da ima direktnu komunikaciju sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Oni su, tvrdi, rekli da zbog toga ne treba da bude paranoican iz straha da će to biti tema dijaloga, jer time blokira "pozitivne opcije".

"Poštujem Ameriku kao Kosovo. Proglasili smo Kosovo državom 17. februara (2008). Ovo Kosovo ima ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko tog datuma i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi. Svako od nas. Mi imamo ustav. Ako delegacija za dijalog izađe iz Ustava, treba ih strpati u zatvor.

(Kurir.rs/Bets/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...