100.000 SRBA DOČEKUJE PUTINA: Ovo je veliki dan za našu zemlju!
Foto: AP

Srbija na nogama pred dolazak predsednika Ruske federacije

100.000 SRBA DOČEKUJE PUTINA: Ovo je veliki dan za našu zemlju!

Politika -

Građani su, ocenjuju analitičari, oduševljeni Putinom jer imaju moćnika koji je na njihovoj strani i u vezi sa Kosovom i Metohijom i u vezi sa Republikom Srpskom

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, stiže danas u posetu Srbiji, a dočekaće ga, prema nekim procenama, čak oko 100.000 ljudi.

Doček ruskog lidera organizuju već nedeljama patriotske organizacije, a podršku je, po svemu sudeći, dala i najjača stranka u Srbiji - SNS. Građani iz cele Srbije danas će se okupiti ispred Palate Albanija, u centru Beograda, a onda će otići do Hrama Svetog Save, gde će dočekati Putina, dok će neki pozdravljati predsednika Rusije na trasi prema Palati Srbije, gde će mu biti priređen svečani doček.

foto: Epa, Dado Đilas

Zauzeli su se za nas

Ovoliko interesovanje građana, tvrde politički analitičari u razgovoru za Kurir, i ne treba da čudi - Putin je najpopularniji strani političar kod nas, Srbija ima nepodeljenu podršku Rusije u rešavanju pitanja Kosova, a i jednostrana politika Zapada i stalno navijanje za Albance gurnuli su nas u još snažniji ruski zagrljaj.

Branko Radun, analitičar, kaže da Srbija i Rusija imaju versku, istorijsku i jezičku bliskost i da je ovaj doček i iskazivanje zahvalnosti Rusiji za sve što je činila za Srbiju.

- Srbi važe za rusofile. Ovaj doček je iskazivanje zahvalnosti Rusiji za sve što je činila za Srbiju - od podrške povodom Kosova do blokiranja rezolucije o genocidu u SB UN - kaže Radun.

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića, Srbi će danas masovno izaći da pozdrave Putina zbog podrške o pitanju Kosova i očuvanju RS, ali i zbog frustracija izazvanih politikom Zapada.

Važan faktor

- Putin je najpopularniji strani političar u Srbiji iz dva razloga - zbog tradicionalnog prijateljstva, Srbi vole Rusiju i kad je neko predsednik jake Rusije, onda je i Srbima drag, drugo, što nas više Zapad pritiska kada je reč o Kosovu i Republici Srpskoj, mi svoje nezadovoljstvo više projektujemo na sve bliži odnos s Rusijom - kaže Anđelković.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da Putin uživa nepodeljeno poštovanje Srba, koje je zaslužio doslednim angažovanjem na učvršćivanju strateških odnosa između Srbije i Rusije.

- Putina poštuju i jer je učvrstio poziciju Rusije kao globalne sile, bez koje ne može da se reši nijedan veliki svetski problem. Rusija je najsnažniji faktor u podršci Srbiji u zaštiti suvereniteta i da se pitanje Kosova reši mirnim putem.

Ko je sve u delegaciji

LAVROV, ROGOZIN, REKTORI...

S Putinom u Srbiju dolaze i Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, i Dmitrij Rogozin, šef „Roskosmosa“. U delegaciji su i ministri trgovine i rada Denis Manturov i Maksim Topilin, ministar za digitalni razvoj, veze i masovne komunikacije Rusije Konstantin Noskov, kao i generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov. U Srbiju dolazi i šef fonda „Skolkovo“, bivši potpredsednik vlade Arkadij Dvorkovič, generalni direktor „Ruskih železnica“ Oleg Belozjorov, kao i rektori tri velika univerziteta s kojima će biti potpisani sporazumi - Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

IT saradnja

STIŽE I 40 RUSKIH KOMPANIJA NA FORUM

U ruskoj delegaciji su i predstavnici više od 40 ruskih kompanija koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama. Na današnjem skupu „Digitalni dijalog Srbija-Rusija“ čelni ljudi srpskog i ruskog „IT kapitala“ imaće priliku da razmene ideje i projekte i dogovore se o budućoj saradnji.

- Ruskim preduzećima koja dolaze u Beograd predstaviće se oko 60 srpskih visokotehnoloških kompanija iz oblasti veštačke inteligencije, pametnih gradova, informacione bezbednosti... - kaže Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije.

Iz Rusije dolaze predstavnici firmi koje se bave dijagnostikom i lečenjem kancera, ali i one koje se bave najnovijim tehnologijama u oblasti pametnih gradova i biotehnologija, digitalizacijom elektroenergetike i elektroenergetskih mreža... Planira se da se ovakvi skupovi održavaju dva ili tri puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Rusiji.

foto: Kurir

Zajedno obilaze svetinje

PREDSEDNICI ĆE LEPITI MOZAIK U HRAMU SVETOG SAVE

foto: Vladimir Šporčić

Mozaik u centralnoj kupolisu oslikali ruski umetnici od novca koje je donirao Kremlj preko „Gaspromnjefta“

Dvojica predsednika danas će obići Hram Svetog Save na Vračaru, gde će simbolično popuniti delić jednog od mozaika. Koordinator radova u Hramu Nikola Obradović najavljuje da će Putin i Vučić obići kriptu i naos hrama.

- Uveriće se kako teku radovi na ugradnji mozaika i simbolično će učestvovati u samom lepljenju dela mozaika - rekao je Obradović.

Kako je objasnio, u Hramu su u toku građevinski radovi i trenutno se malterišu i pripremaju površine za postavljanje mozaika, a istovremeno se radi i na postavljanju mozaika u oltarskom delu hrama koji je delo ruskih umetnika. Obradović je podsetio da je uz pomoć ruske kompanije „Gaspromnjeft“ do sada sa četiri miliona evra finansirana izrada cele kupole u mozaiku, najveće u pravoslavnim hramovima koja je urađena u mozaiku, površine čak 1.250 kvadrata. Osim Rusije, koja pomaže postavljanje mozaika, završetak radova na Hramu finansira i Vlada Srbije, koja je izdvojila 10 miliona evra za završetak radova. Mozaik na centralnoj kupoli su oslikali ruski umetnici od novca koje je donirao Kremlj.

Vladika Stefan, starešina Hrama, kaže da u Hramu s velikom radošću očekuju ruskog predsednika, jer je reč o rado viđenom gostu. Kako je najavio, u obilasku Hrama biće i patrijarh Irinej.

- Očekujemo bratski i prijateljski susret - rekao je starešina Hrama Svetog Save.

Državni simboli

CEO BEOGRAD OKIĆEN RUSKO-SRPSKIM ZASTAVAMA

foto: AP Darko Vojinović

U Beogradu se na svakom ćošku vijore srpske i ruske zastave. Zastave su postavljene na banderama u Ulici kralja Milana, Kneza Miloša, Ruzveltovoj, na putu ka aerodromu, na Bulevaru Mihajla Pupina, kod Sava centra, na Brankovom mostu... U neposrednoj blizini Štark arene na jednoj od stambenih zgrada postavljen je veliki pano na kojem su ukrštene zastave Srbije i Rusije.

Na jarbole ispred Palate Srbije, gde će Putinu uoči zvaničnih razgovora biti priređen svečani doček, postavljene su zastave, a novogodišnji ukrasi su sklonjeni.

foto: Kurir

Mere obezbeđenja

ZATVORITE PROZORE, NE ŠIRITE VEŠ

Posetu Putina će, zbog maksimalnih mera bezbednosti, osetiti Beograđani, posebno oni koji žive ili rade u zgradama koje se nalaze duž trase kojom je planiran prolazak Putina i njegove svite. Osim ograničenog kretanja oko zgrada, stanari su unapred upozoreni da tokom današnjeg dana ne otvaraju prozore i ne podižu roletne, a zamoljeni su i da sklone veš sa svojih terasa.

foto: Kurir
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE JOŠ:

Poseta Putina Srbiji

Predsednici će lepiti mozaik u Hramu Svetog Save

Predsednici Srbije i Rusije

Vučić: Putina zovem za savet Putin: Srbija je naš strateški partner

Milena Ivanović na godišnjem pomenu suprugu

Bogdanu je bilo teško! Došao je u Hram Svetog Save jer ga je tu dovodio tata Oliver

Bez kazne za Đilasovca

Licemer: Veselinović uvredio Ivanovićevu udovicu, ali i dalje ostaje u Savezu za Srbiju

Subotica u potrazi za srećnikom

Daj Bože da su loto milioni otišli u ruke neke sirotinje

Najveća sedmica u istoriji lutrije u Srbiji

Dobitnik obezbedio 13 generacija

Uskoro će se graditi Beograd siti

Država se seli na Novi Beograd

Detalji stravičnog ubistva u selu kod Knića

Žena monstrum: Ubila ljubavnika, pa njegovoj porodici izjavila saučešće!

Ognjen na meti islamskih fanatika iz BiH

Ekstremisti prete Vrawešu smrću zbog Karleušinog pornića

Karleuša brutalno prozivala

Severina ne može da bude dama! Ima pornić i loše puši

Više se ne kriju

David i Ana završili u krevetu

Zablistali pa nestali sa estradne scene

Propali posle Evrovizije svi sem marije, Željka i Jelene

Zvezda vredi preko 50 miliona evra

Kapitalac: Pavkov duplirao cenu

Poručio upravi Kingsa

Divac: Ne mešajte mi se u posao

Iznervirao oca najboljeg tenisera sveta

Vanja Grbić: Novaka bi škartirali sa ovakvom dioptrijom Srđan Đoković: Ponovo zlonamerne nebuloze

Kurir / Katarina Blagović

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track