Najnovije vesti

LAZANSKI I ANĐELKOVIĆ O ZNAČAJU PUTINOVE POSETE: Rusiju i Srbiju očekuje novo poglavlje u odnosima
Foto: Printskrin

Srpski analitičari

LAZANSKI I ANĐELKOVIĆ O ZNAČAJU PUTINOVE POSETE: Rusiju i Srbiju očekuje novo poglavlje u odnosima

Politika
13:50h

BEOGRAD - Analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da Rusiju i Srbiju očekuje novo poglavlje u odnosima, dok istoričar Dragomir Anđelković ocenjuje da predsednik Rusije dolazi u posetu u prelomnonm trenutku.

Posetu Putina Srbiji Lazanski je ocenio kao "krunu jedne faze između Ruske Federacije i Srbije".

Podseća da je ovo četvrta poseta Putina, koja će, kaže, rezultirati ne samo još jačom političkom podrškom Srbiji, nego i velikim brojem ekonomskih ugovora (pominjese 21 ugovor).

"Mislim da je ovo vrhunac jedne faze i otvara se nova faza u odnosima. Vidimo da se govori o bescarinskoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, što nam otvara tržište od 180 miliona ljudi. Ovo je šlag na torti. Ja ne znam da li u Evropi ima lidera, sem Angele Merkel, koji se toliko puta sastao sa Putinom kao što se sastajao Vučić. Čak možda i na svetskom nivou. Ovo je zaista veliko priznanje i predsedniku Vučiću i Srbiji", rekao je Lazanski gostujući na RTS.

Anđelković kaže da je Putin u svakom trenutku bio jedan od najvećih svetskih lidera, dok su se drugi menjali i da zbog toga predstavlja "prvorazrednu" figuru za Srbiju.

"Za nas je od velikog značaja kad god on dođe, a pogotovo sada u ovom kontekstu. On dolazi u trenutku kada kosovski pregovori, evidentno, nisu urodili plodom u sadašnjem format, a opet, Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom da se nađe neko rešenje", rekao je Anđelković.

Ističe da Srbija pod rešenjem podrazumeva pritisak, a da "oni koji pritiskaju" žele kapitulaciju Srbije.

On upozorava i da je ugrožena Republika Srpska, da se intenziviraju pritisci na nju, navodeći da je to naš "drugi vitalni interes".

"Očuvanje RS u dejtonskom formatu je itekako ugroženo. Čak je i juče Erdogan otvoreno progovorio o potrebi revizije Dejtona. Videli smo krajem prošle godine brojne zapadne zvaničnike koji su dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Svi ponovo pominju, u kontekstu takozvanih NATO integracija, potrebu da se Bosna učini funkcionalnijom. To je ugrožavanje interesa RS", napominje Anđelković.

Kaže da u tom smislu dolazak Putina u ovom trenutku znači da Srbija ima njenu snažnu podršku, a, dodaje, činjenica je da bi bez Rusije i njene pozicije Kosovo odavno bilo u Ujedinjenim nacijama i mi ne bismo mogli više ni da se nadamo nekakvom kompromisu.

"Iz tog ugla, u jednom prelomnom momentu kada se očito sprema ofanziva na Srbiju, Putinova podrška je za nas od ključnog značaja", rekao je Anđelković.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...