VLADIMIR PUTIN: Rezolucija 1244 predviđa mogućnost prisustva srpske policije i graničara na Kosovu! A gde su oni?
Foto: Marina Lopičić

obraćanje javnosti

VLADIMIR PUTIN: Rezolucija 1244 predviđa mogućnost prisustva srpske policije i graničara na Kosovu! A gde su oni?

Politika -

Na konferenciji za medije predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. rekao da očekuje jačanje rusko-srpske saradnje:

- Nastavlja se saradnja u oblasti digitalizacije, infrastrukture, obrazovanja i drugih oblasti. Ključna sfera rusko srpske saradnje je energetika. Sledeće godine Izvoz ruskog gasa u Srbiju je povećan, a Gasprom planira da poveća isporuke gas do 3,5 kubnih metara. Biće proširen kapacitet Banskog dvora, nastavlja se rad u jačanju gasne mreže u Srbiji i sve će to povećati energetsku bezbednost regiona. NIS je kompanija koja daje najveći doprinos budžetu Srbije, druga naša kompanija pomogla je Srbiji oko obnove Đerdapa.

Značajan je doprinos i u rekonstruciji železnica u Srbiji. Razmotrili smo i pitanje vojno tehničke saradnje, nastavićemo praksu zajedničkih vojnih vežbi. U Srbiji se redovno održavaju ruski kulturni festivali, koji su uspešni. Meni je drago da ću danas imati priliku da ću poseti Hram Svetog Save, koji je pokazatelj rusko-srpskog prijateljstva ", rekao je Putin.

foto: Marina Lopičić

- Što se tiče Kosova, naš stav je poznat, zalažemo se za postizanje održivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244. Na žalost, kosovska strana je preduzela niz provokativnih koraka koji mogu da izazovu nestabilnost. Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova, jer koraci koje je preduzela Priština u poslednje vreme mogu dovesti do destabilizacije Balkana. Ubeđen sam da će doći do daljeg jačanja rusko-srpske saradnje, rekao je Putin.

S tim u vezi on je ocenio da je odluka o transformaciji KBS u vojsku kršenje Rezolucije 1244, koja ne dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osum prisustva vojnog kontingenta UN.

Na pitanje o Turskom toku, Putin je rekao da je Rusija spremna da realizuje Turski tok, i da Moskva sada na tome radi sa Srbijom i da je spremna da uloži neophodne resurse, oko 1,4 milijarde dolara, ali da će na kraju krajeva to zavisiti od drugih zemalja EU.

- Nekad smo planirali Južni tok, ali je on zaustavljen bez naše krivice. Sad Bugarska iskazuje interesovanje za Turski tok, i mi smo spremni za investiranje. Od nas malo šta zavisi, rekao je Putin.

Što se tiče Kosova, on je rekao da je Rusija aktivno učestovala, a što se tiče posredničke uloge, EU je nastupila kao posrednik, ali se slabo šta ispunjava, kao na primer Zajednica srpskih opština.

foto: Printscreen

- Po Rezoluciji 1244 predviđena je mogućnost prisustva srpskih policajaca i graničara na teriroriji Kosova, a toga nema. Treba poštovani međunarodno pravo, rekao je Putin.

Povodom dočeka ispred Hrama Svetog Save, Putin je rekao da sumnja da će uspeti tamo da kaže nešto, ali je rekao da se sa razumevanjem odnosi prema iskazivanju prijateljstva.

- Odnosi Rusije i Srbije su se razvijali tokom vekova, ruski i srpski narod su povezani duhovnomo bliskošću, i Srbi kažu da kad smo zajedno nas očekuju pobede. Evo sad bi se obratio ljudima koji nas čekaju, da kršenje Rezolucije smatramo veoma opasnim i međunardono pravo treba da bude ispoštovano. Mi pažljivo pratimo šta se dešava u regionu, i mislimo da su se neke odluke su ranije donosile samo radi razvlačenja Srbije i one ne mogu da donesu stabilnost. Mi moramo da ubedimo naše partnere da ako želimo stabilnost u regionu, mora se naći kompromis koji treba poštovati.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track