VUČIĆ: Poštujemo Britaniju, ali smo nezavisni! Želimo najjeftiniji i najbolji gas, a to je ruski!
Foto: Marina Lopičić

VUČIĆ: Poštujemo Britaniju, ali smo nezavisni! Želimo najjeftiniji i najbolji gas, a to je ruski!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da se Srbija diči i ponosi činjenicom da je nezavisna i slobodna država.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, na pitanje da li očekuje, zbog velikog interesovanja britanskih i drugih medija, da će porasti pritisak na Beograd da pokvari odnose sa Rusijom, kazao da nema nikakav problem s tim ko će šta da govori u svetu.

- Ne želim da govorim o drugim zemljama, ali Srbija se diči i ponosi činjenicom da je nezavisna i slobodna država. Ne samo u očuvanju svog teritorijalnih integriteta, već i donošenju odluka - rekao je on.

Srbija, kako je podvukao donosi odluke na osnovu volje svojih građana, a ne volje vlada drugih država.

- Poštujemo Britance, ali ni oni, ni bilo koji drugi neće određivati kakve odluke ćemo donositi. Ssta pišu novine mene je baš briga. Sribja ima strateški pravac, ozbiljnu politiku koju ne menja i koju će teško neko promeniti - naglasio je Vučić.

- Izbori su ovde na neko vreme pa svako ima pravo da pobedi i okrene politiku u drugom smeru. Dok sam ja predsednik Srbija će voditi politku koju smo zacrtali, biće slobodna zemlja koja će voditi politiku u korist svojih građana - zaključio je on.

Predsednik je rekao da se radi na izgradnji gasnog Turskog toka kroz Srbiju i da Srbija hoće za svoje građane najbolji i najeftiniji gas, a to je ruski gas.

Upitan da li je razmatran nastavak Turskog toka i šta može ometati realizaciju projekta s obzirom na pritisak na Srbiju od strane EU, Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od Turskog toka i da je mnogo toga urađeno do sada, mnoge procedure su završene.

"Ne znam kakvi su pritisci na neke druge kroz čije teritorije gasovod Turski tok treba da prođe, sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema. Mi smo na takvu vrstu pritisaka otporni, naš narod mora da dobije gas, naša preduzeća moraju da dobiju gas", reako je predsednik Srbije.

On je podsetio da je Srbija do sada gas dobijala preko Ukrajine i Mađarske, ali da je plan da ubuduće od Turskog toka dobijamo gas, preko Bugarske, te da se zbog toga gradimo taj gasovod.

"Za Srbiju je to od izuzetnog značaja. Znam da su Nemci sve što je bilo do njih već izgradili po pitanju Severnog toka. Već je oko 500 kilometara izgrađeno pod vodom. I mi kao i drugi imamo pravo da dobijemo gas", rekao je Vučić.

Kako kaže naslušao se priča "po celom svetu" odakle će sve gas u srbiju da stigne, ali da nije video drugi gas osim ruskog.

"Nudili su drugi tečni gas, ali duplo skuplje. Mi da plaćasmo dvostruko više cene nemamo i nemožemo, iako ekonomski stojimo bolje. Hoćemo da nabavljamo najbolji i najeftiniji gas za naš narod i naši zemlju, a to je ruski gas", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track