SRDAČAN DOČEK ISPRED PREDSEDNIŠTVA: Vučić izašao da dočeka predsednika Palaua, zemlje koja je povukla priznanje Kosova! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

potpisana tri sporazuma o saradnji

SRDAČAN DOČEK ISPRED PREDSEDNIŠTVA: Vučić izašao da dočeka predsednika Palaua, zemlje koja je povukla priznanje Kosova! (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Palau Tomijem Remengesom.

1 / 5 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ta zemlja je notom obavestila zvanični Beograd o suspendovanju svih prethodnih odluka i deklaracija u vezi sa pitanjem statusa Kosova, do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Palau i Srbija potpisali tri sporazuma o saradnji

Palau i Srbija potpisali su danas u Beogradu tri sporazuma o saradnji. U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije potpisani su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između dve vlade. Memorandum o razumevanju o saradnji u oblastima omladine i sporta Srbije i ministarstva zajednice i kulture Palau i Sporazum o prijateljstvu i saradnji izmedju Republike Srbije i Republike Palau.

Sporazumi su potpisani u prisustvu predsednika Palaua Tomija Remengesa koji boravi u poseti Srbiji. Osim sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Remenges je danas razgovarao i sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, a sastaće se odvojeno i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Palau je ostrvska zemlja u zapadnom Pacifiku koja je nezavisnost stekla 1994. Diplomatski odnosi sa Srbijom uspostavljeni su u decembru 2018.

Vučić se zahvalio predsedniku Palaua

Predsednik Srbije zahvalio je predsedniku Palaua Tomasu Remengesou što je njegova zemlja odlučila da poništi priznanje nezavisnosti Kosova. Vučić mu je priredio dobrodošlicu ispred zgrade Generalnog sekretarijata Predsednika Republike i rekao da odnose Beograda i Prištine treba rešavati dijalogom, uz poštovanje principa međunarodnog prava, i izrazio nadu da će biti stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, uz posredstvo Evropske unije.

On je rekao da će Srbija biti lojalan partner Palaua i najavio imenovanje nerezidentnog ambasadora u toj zemlji, kako bi se više radilo na razvoju odnosa naših dveju zemalja. Predsednik Remengeso je rekao da odnosi Srbije i Palaua treba da budu zasnovani na poštovanju, razumevanju i saradnji, predloživši i intenzivniju saradnju u međunarodnim organizacijama, zasnovanu na zajedničkim interesima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track