ALBANCI OPET POKUŠAVAJU DA SEJU STRAH MEĐU SRBIMA Tačijeva najava o ujedinjenju Mitorvice otvorena PRETNJA ANEKSIJOM! Jedino Srbi u Mitrovici preživeli etničko čišćenje 1999!
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Reagovanje

ALBANCI OPET POKUŠAVAJU DA SEJU STRAH MEĐU SRBIMA Tačijeva najava o ujedinjenju Mitorvice otvorena PRETNJA ANEKSIJOM! Jedino Srbi u Mitrovici preživeli etničko čišćenje 1999!

Politika -

Ideja o ujedinjenju južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice o kojoj od 27. novembra prošle godine u kontinuitetu govori gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, dobila je otvorenu podršku predsednika Kosova Hašima Tačija, koji kaže da je „ujedinjenje grada nezaustavljiv proces“.

Na izjavu se reagovali Goran Rakić i Marko Đurić, ocenivši je kao najavu pretnje „aneksije Severne Mitrovice“.

„Ujedinjenje grada Mitrovice je nezaustavljiv proces. Na sastanku sa gradonačelnikom Bahtirijem ustanovili smo da su građani Mitrovice rekli svoje. Sada trebaju da deluju institucije: Vlada, Skupština i Predsedništvo,“ poručio je Tači na svojoj Fejsbuk stranici uz fotografiju sastanka sa Agimom Bahtirijem, pretpostavlja se u Mitrovici, a nakon obilaska susednog Prekaza i onoga što je za Albance „Memorijalni centar Adem Jašari“.

Južna i Severna Mitrovica su dva odvojena grada čak i po Ahtisarijevom planu. Tači bi trebalo da odgovori na pitanje zbog čega još nije formirana Zajednica srpskih opština, čiji bi Severna Mitrovica trebalo da bude sastavni deo ili je možda Briselski sporazum zaključivao neki drugi Tači,“ reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tačijeve poruke je ocenio kao pretnju Srbima na KiM-u, a vlastima u Prištini poručio da ne prete „aneksijom“ Severne Mitrovice i da ne ugrožavaju mir, stabilnost i bezbednost na KiM i celog regiona.

Termin „aneksija“ je odmah potom upotrebljen i u onom što je potpisano kao izjava Gorana Rakića – gradonačelnika Severne Mitrovice, koji je upravo 27. novembra prošle godine sa svojim kolegama iz ostale tri severne opštine saopštio da daje ostavku na tu funkciju. Rekavši da „Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje Mitrovice“, sada kaže da je „najnoviji napad na mir na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija oličen u najavi aneksije Severne Mitrovice“, jer to je, kako navodi, ono što je „u njegovim mislima kada govori o nekakvom ujedinjenju“.

„U ime srpskog naroda koji je uspeo da pod naletima ekstremista na severu Kosova i Metohije sačuva slobodu za sebe i svoje potomke, i za to plati visoku cenu životima svoje braće i sestara, poručujem Tačiju da Srbi nikada neće dozvoliti ujedinjenje severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, jer je ujedinjenje o kome Tači priča paravan za etničko čišćenje Srba iz jedinog grada u kome su Srbi preživeli etničko čišćenje 1999. godine,“ saopštio je Rakić.

„Tačijeve najave“, kojima, kako kaže, „pokušava da zastraši srpski narod na ovim prostorima, sa gnušanjem odbacujemo“.

Ideju o ujedinjenju grada u javnosti je 27. novembra prošle godine pokrenuo gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri i to odmah nakon Rakićeve ostavke do koje je došlo neposredno nakon hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici koje Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Gradonačelnik Južne Mitrovice obratio se Skupštini Kosova prosledivši joj peticiju koju je, kako je izjavio, potpisalo 16.594 građana. Predsedništvo skupštine je potom peticiju prosledilo vladi na mišljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track