ŠOKANTNO SVEDOČENJE ČOVEKA KOJI JE PUTOVAO SA MILOŠEVIĆEM NA NJEGOVOM POSLEDNJEM LETU: Zabranio sam mu da zapali u helikopteru, a evo šta mi je on na to rekao! OVO SU  SVI DETALJI...
Foto: Printscreen YouTube

Kevin kurtis otkriva

ŠOKANTNO SVEDOČENJE ČOVEKA KOJI JE PUTOVAO SA MILOŠEVIĆEM NA NJEGOVOM POSLEDNJEM LETU: Zabranio sam mu da zapali u helikopteru, a evo šta mi je on na to rekao! OVO SU SVI DETALJI...

Politika -

Kevin Kurtis je Slobodana Miloševića u leto 2001. godine izručio Hagu. On je ispričao tačno kako je išao taj sudbonosni let iz Beograda.

Na aerodromu Slobodana su čekala tri helikoptera, ali i Kurtis, tadašnji istražitelj Haškog suda.

"Videlo se da je šokiran. Nikad nije mislio da će se to dogoditi. Rekao sam mu ko sam te da ću mu pročitati optužnicu. Odbio je da govori engleski, ali srećom imao sam prevodioca. Pitao je gde idemo, na šta sam odgovorio - u Hag", prisetio se Kurtis u razgovoru za HRT.

"Najpre ću vam pročitati prava, onda ću vas pretresti. Rekao je - Upravo sam došao iz zatvora, zašto me morate pretresti. Odgovorio sam: 'Sad ste moj zatvorenik i ja ću vas pretresti pre nego što se ukrcamo na bilo kakav let.'", rekao je Kurtis.

Obezbeđenje je pretreslo Miloševića i bilo je očito da mu se to nije nimalo svidelo.

"Milošević je to mrzeo jer su mu pretražili usta, odeću, sve", govorio je Kurtis.

Takve mere bezbednosti verovatno su posledica jednog ranijeg Kurtisovog hapšenja. Gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović uspeo je da prokrijumčari pištolj na let za Hag i britanski istražitelj bio je odlučan da se tako nešto neće ponoviti.

"Ukrcali smo se u vrlo veliki helikopter i odmah je počeo da govori engleski. Savršeno je govorio engleski. A onda je rekao: 'Želim da zapalim'. Rekao sam mu da ne može da puši u helikopteru. Pokazao je na pepeljaru na podu i kazao da je on vlasnik helikoptera. Znao sam da helikopter nije njegovo vlasništvo, barem ne više.", kazao je Kurtis.

A pomalo simbolično, Miloševića su prebacivali iz Srbije istim helikopterom korišćenim za njegov dolazak na Gazimestan, na obeležavanje 600 godina od Kosovske bitke.

Tokom leta, Milošević je najčešće samo gledao kroz prozor. Britanski istražitelj govori da je Slobodan ostavljao utisak kao da misli: "Poslednji put gledam ovaj prizor. Ovu državu."

Pitao je Kurtisa gde idu na šta mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu što je Miloševića iznenadilo pa je napravio neku čudnu grimasu.

Kad je izišao iz helikoptera, izvadio je peškiriš iz džepa i očistio cipele.

Počeo je Milošević hodati gore-dole po hangaru, a jedan snimatelj morao je da ga prati okolo. Milošević se okrenuo i rekao mu: "Znaš, možeš da zumiraš. Možeš da staneš tamo gde god ja idem, možeš ići za mnom".

Pokušavao je da ga je ponizi, uveren je Kurtis. Onda je Milošević hteo u WC, a bio je jedan i unutar hangara. Rekli su mu da može, ali pod uslovom da vrata ostanu otvorena i da ga haški istražitelji celo vreme snimaju. Videlo se da mu smeta, ali tako je na kraju i bilo. Nedugo nakon toga odleteli su u Holandiju i odveden je u zatvor.

Idućeg dana je Karla del Ponte, tadašnja tužiteljka, pozvala Miloševića kod sebe u kancelariju.

"Ne znam šta se dogodilo jer bila nasamo s njim. Nakon toga rekla je da niko neće razgovarati s njim. Zbog toga se nije ostvario plan da ga ja intervjuišem", rekao je Kurtis u razgovoru za HRT.

Kurir.rs/Express/Foto: Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track