PAHOR PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI SRBIJE: Moramo sami sve da uradimo za mir u regionu
Foto: Tanjug/Rade Prelić

poseta beogradu

PAHOR PRED POSLANICIMA U SKUPŠTINI SRBIJE: Moramo sami sve da uradimo za mir u regionu

Politika -

Ako se ponovo ovaj deo Evrope uplete u neki konflikt, moramo svi znati da bi to bila potpuna oluja, poručio je danas predsednik Slovenije Borut Pahor u obraćanju u srpskom parlamentu i dodao da to ne mogu da reše drugi umesto nas.

"Moramo sami sve da uradimo za mirno rešavanje konflikata u regionu, jer konflikti nisu istorijska nužnost na Balkanu", naglasio je Pahor tokom obraćanja poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Zato je važno da svi narodi i sve države u regionu sarađuju bezuslovno i da rešavamo sva otvorena pitanja, poručio je on i dodao se zato mora jačati međusobno poverenje i poštovanje.

foto: Tanjug/Rade Prelić

On je naglasio da umesto nas to ne može niko drugi da uradi, pa čak i ako je svetska velesila.

"A, mi sa svojim znanjem i gorkim iskustvima, ali i sa odgovornošću prema svoj našoj deci i građanima možemo da uradimo odlučujuće korake i tražimo korisna i održiva rešenja da se sačuva mir u reigonu. I Zapadni Balkan kao i međunarodna zajednica se nalazi na raskršću".

Pahor dodaje da su otežavajući faktori manja predvidivost i bezbednosni rizici u međunarodnoj zajednici.

On je ponovio da Slovenija od početka podržava Srbiju da postane članica EU i istakao da je to svima u interesu.

"Sve to vreme i tada i danas ocenjujemo da bi ulazak Srbije u EU bio u obostralnom intresu i Srbije i EU i da bi to mnogo doprinelo političkoj i privrednoj stabilnosti ovog dela Evrope", naglasio je Pahor.

Podsetio je da je još 2016. godine ocenio da može da se desi da će se EU u narednom periodu više baviti sobom nego širenjem i da nećemo moći da očekujemo neku veliku političku volju za proširenje EU, zbog čega bi moglo doći do usporavnja dinamike pregovora o članstvu zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom.

"Slovenija podržava Srbiju na putu EU bez obzira na moguće usporavanje dinamike proširenja Unije. Srbija može da računa da u Sloveniji uvek može da ima prijatelja i saveznika", poručio je Pahor.

Dodao je da Slovenija razume pravo Srbije da suvereno izabere svoju bezbednosnu politiku i poštujemo to da je prioritet Srbije saradnja sa Rusijom.

Napomenuo je da je jasno da će brže doći do završetka pregovora sa EU, ako budu dobro uređeni odnosi između EU i Rusije.

foto: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da je pre deset godina, nakon dugo vremena pogoršanih odnosa između Slovenije i Srbije, posetio Beograd kao predsednik vlade, kada su ga dočekali tadašnji predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković i tada je, kaže, otvoreno novo poglavlje u odnosima dve države.

Pre toga je, kaže, odnose dve zemlje, opterećivao različiti odnos prema Kosovu i Metohiji, ali su nadalje svi drugi izazovi okrenuto u korist obostranih interesa.

Kako kaže, pre pet godina je posetio Beograd kao prvi predsednik Slovenije i tadašnji domaćin mu je bio Tomislav Nikolić.

Saradnja dve države je, dodaje, tada bila u punom zamahu, a ilustracija prijateljstva je bla pomoć Srbiji u borbi sa poplavama koje su je tada zadesile.

Navodeći da su i Sloveniju posetili i brojni srpski predstavnici države, Pahor je kazao da mu je u lepom sećanju ostala poseta Nikolića sa kojim je otvorio "Klupu prijateljstva" u parku u Tivoliju.

Dve zemlje, kaže, su u tom periodu ne samo normalizovale odnose, uredili bilateralna pitanja i povećali privrednu saradnju, već su se, pobinule za učvršćivanje ljudskih simpatija dva naroda.

Pahor je rekao, takođe, da Slovenija podržava sva nastojanja Beograda i Prištine da pronađu rešenje za pitanje KiM, ali da obe strane moraju da poštuju potpisane sporazume kojima uređuju međusobne odnose.

"Što se tiče nekih zamisli za uređivanje nekih najosetljivijih bilateralnih pitanja, Slovenija naglašava elementarni uslov - pregovori moraju da teku mirnim putem bez pretnji i upotrebe sile, a rezultat mora da bude mirna primena dogovora bez koleteralnih bezbednosnih posledica u regionu", rekao je Pahor.

Naveo je da ga mnogi državnici pitaju da li je to moguće i da im kaže da jeste ako imamo dovoljno mudrosti i znanja, kao i ako imamo ogromnu sklonost ka mirnom rešavanju sporova.

Pahor je rekao da se prijateljsto Srbije i Slovenije razvilo do te mere da zvaničnici učestvuju na nivou predsednika u procesu "Brdo-Brioni", ali i u Berlinskom procesu na kojem su prisutni i evropski zvaničnici.

Sledeći proces "Brdo-Brioni" koji, po njegovim rečima čuva lično povernje među regionalnim liderima, se održava u maju u Tirani.

Kako je rekao, taj proces je osnova za Berlinski proces koji je prvenstveno posvećen ekonosmkom saradnji, a predstavlja i priliku za ocenu o evropskom procesu proširenja.

"To je lakmus papir da osetimo atmoferu u regionu", rekao je Pahor i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer učestvuje u tom procesu.

Pahor ističe da su dve zemlje uredile bilateralna pitanja i omogućile rast privredne saradnje i trgovinske razmene.

Kako je rekao, postoji odlična saradnja i uzajamno poštovanje, iako dve države imaju različite bezbednosne politike ali tu razliku poštuju uzajmano.

Na kraju obraćanja, Pahor je na srpskom jeziku poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Srbija i Slovenija uzamajno i svestrano sarađuju, u korist naroda i svih građana dve države, regiona, ali i evrposkog i svetskog mira i blagostanja.

"Hvala vam za pažnju i čast koje ste mi ukazali. Neka živi slovenačko-srpsko prijateljstvo", završio je Pahor.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track