VUČIĆ: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije po pitanju KiM
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

poseta slovenačkog predsednika beogradu

VUČIĆ: Verujem da ćemo imati podršku Slovenije po pitanju KiM

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje na političkom i ekonomskom planu, o rešavanju pitanja KiM i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu ključan odnos Beogada i Prištine i da je i o tome razgovrao sa Pahorom - o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dojdemo do takve pozicije.

Ukazao je da je najveći broj eksperata iz Slovenije pružao pomoć Srbiji na evropskom putu.

"Želimo da se taj put ubrza. Naravno ima tu i mnogo toga I kako I zašto, a ključno je pitanje odnosa Beograda I Prištine", rekao je on.

Izrazio je uverenje da će Slovenija, podržati moguće rešenje koje bi garantovalo sigurnu budućnost i mir, ako se do njega dođe, iako smo danas veoma daleko udaljeni posle anticivilizacijski uvedenih taksi na srpsku robu.

"Istovremeno želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu i EU i uvereni smo da to može da doprinese daljem razumevanju i potreba građana Srbije. Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali i u oblasti obrazovanja i svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu", kazao je on.

"Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim ptianjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva iniciajtiva doprinosi stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

U Palati Srbija su prethodno održani razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje su predvodili predsednici Vučić i Pahor, kao i razgovor predsednika dve zemlje u "četiri oka".

Posle izjava će uslediti i Poslovni forum Srbija - Slovenija. Slovenački predsednik će se danas obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja