Najnovije vesti

KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?! AFERA OTETO PROKLETO: Đilas raskrinkan i UHVAĆEN U LAŽI, ali tužilaštvo ćuti pred lopovlukom!
Foto: Dado Đilas

SKANDALOZNO

KO ŠTITI OVOG ČOVEKA?! AFERA OTETO PROKLETO: Đilas raskrinkan i UHVAĆEN U LAŽI, ali tužilaštvo ćuti pred lopovlukom!

Politika
21:22h

Funkcioner Dragan Đilas, koji je oteo 6,5 ari državne zemlje na Senjaku 2006, kada je ekspresno legalizovao vilu za sedam dana, bio je na funkciji direktora Narodne kancelarije predsednika Republike. Ovo je zadatak za pravosuđe, tvrde sagovornici

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji je uzurpirao 6,5 ari državne svojine, zemljišta na Senjaku, 2006. godine, kada je ekspresno završio legalizaciju vile za samo sedam dana, obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike.

foto: Kurir

Đilas je na pomenutoj funkciji bio od 2004. do 2007. Sagovornici Kurira navode da je ova afera zadatak za pravosuđe i da nadležni moraju da reaguju.

DOKAZI ĐILASOVOG LOPOVLUKA:

* OTEO DRŽAVNU ZEMLJU, VREDNU POLA MILIONA EVRA

* SAZIDAO VILU NA DIVLJE

* LEGALIZOVAO JE ZA SAMO SEDAM DANA

foto: Printscreen

Sve ispitati

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je gradski pravobranilac ovlašćen da pokrene postupak protiv Đilasa i njegove (bivše) supruge.

- Treba uzeti ceo predmet i ispitati, javni pravobranilac mora da se oglasi. Samo sudskim postupkom Grad može da bude u faktičkom posedu tog zemljišta i da nadomesti pričinjenu štetu - kaže Ninić, a komentarišući činjenicu da je Đilasu legalizovana vila za sedam dana u vreme dok je bio visoki funkcioner, on navodi:

- Za naše političke prilike je tipično da se takve stvari rešavaju telefonom kad ste funkcioner - procedure su kraće i povlašćeniji ste od običnih građana.

foto: Kurir

Da je ovo zadatak za pravosuđe, smatra Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

- Ako država poseduje podatke da je on uzurpirao javnu svojinu, onda ti podaci moraju da budu adresirani na pravosudne organe. Javnost treba ovim da se bavi, ali na nadležnima je da istraže - kaže Dobrašinović.

GOATI: AKO JE NEKO PREKRŠIO ZAKON, NEVEZANO DA LI JE TO DRAGAN ĐILAS, ILI NEKO DRUGI, MORA DA SNOSI POSLEDICE

foto: Dado Đilas

Otimačina

Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija kaže da, ukoliko je neko prekršio zakon, onda treba da snosi posledice.

- To je imovinsko-pravni spor koji treba da reši sud. Ako je neko prekršio zakon, nevezano da li je to Dragan Đilas ili neko drugi, treba da snosi posledice - poručio je Goati.

foto: Nebojša Mandić

Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac, u razgovoru za Kurir navodi da je prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012. sva imovina opština prešla na Grad i da je bespravno korišćenje zemljišta svojevrsni benefit koji uživa Đilas. Ona smatra da Đilas očekuje da će odugovlačenjem doći do vlasništva nad zemljištem.

- Prema Zakonu o javnoj svojini iz 2012, sva imovina opština je prešla na Grad. Opština više nije titular prava na zemljištu i baš iz tog razloga nije nemoguće da je takav zakon i iniciran. Bespravno korišćenje zemljišta je svojevrsni benefit koji uživa Dragan Đilas. Možda se rukovodi mišljenjem da će putem održaja doći do vlasništva nad zemljištem. Razni su motivi ljudi koji su navikli da konstantno otimaju od naroda i države - navodi ona.

foto: Kurir

Kurir je poslao pitanja Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je Đilas tada bio imenovano lice, ali do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.

foto: Beta
Mihajlovićeva udarila na lidera SZS GRAĐANI ČEKAJU NA LEGALIZACIJU, ALI NE I DRAGAN ĐILAS

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da su svojevremeno pravo ne legalizaciju kuće imali samo funkcioneri DS, dok su obični građani morali da čekaju da završe ovaj postupak i po nekoliko godina.

- U vreme Đilasove vlasti izgleda da su ekskluzivno pravo na legalizaciju kuća i stanova imali samo funkcioneri ove stranke, a ne obični građani. Dok su obični građani na legalizaciju čekali i po nekoliko godina, nekima je bilo omogućeno da to urade za šest dana. Za razliku od njih, danas niko ne može da ozakoni objekat koji nije izgrađen legalno. I ovaj slučaj pokazuje razliku između vremena kada je DS vladao i danas - kazala je ona za Kurir.

(Kurir.rs/Katarina Blagović /Foto: Dado Đilas, Beta, Nebojša Mandić, Beta, Printscreen)

foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...