Najnovije vesti

DRMA MU SE FOTELJA: Haradinaj zbog taksi ostaje bez premijerske pozicije?
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

ne plaši se izbora

DRMA MU SE FOTELJA: Haradinaj zbog taksi ostaje bez premijerske pozicije?

Politika

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije isključio mogućnost da je ovo njegova poslednja nedelja na čelu Vlade i izjavio da se ne plaši izbora do kojih može doći ako padne Vlada zbog mogućnosti povlačenja Demokratske partije Kosova.

"Izbori su zdravi i moj saveznik može odlučiti da napusti Vladu. Ja se ne plašim izbora iako se oni mogu dogoditi vrlo brzo“, izjavio je Haradinaj za Syri.net.

Premijer Haradinaj i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji  izašli su sa različitim stavovima o zahtevu SAD-a za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Haradinaj je ukidanje taksi uslovio dobijanjem garancije da se održi međunarodna konferencija o Kosovu čiji će rezultat biti međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Haradinaj je u pismu zemljama petorke i šefici kancelarije EU na Kosovu izrazio uverenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum koji će se baviti svim nerešenim pitanjima, uključujući i ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode ka međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u UN-u.

Predsednik Skupštine Kosova i lider najveće koalicione stranke, Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji rekao je da taksu na robu iz Srbije i BiH ne treba ukinuti ali da je treba suspendovati na rok od 120 dana.

"Ako i posle 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vodi ka punom reciprociteti sa ove dve zemlje“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Njegova izjava, iako nije pominjao imena, da „jezik uslovljavanja“ prema glavnim strateškim partnerima kao što su SAD i EU neće pomoći Kosovu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta niti na njegovim evroatlanskim integracijama, u Prištini se tumači da je uperena protiv Haradinaja i njegovog uslovljavanja za povlačenje taksi.

Ovo je prvi put da Haradinaj i Veselji javno izlaze s različitim stavovima o taksi.

(Kurir.rs/Radiosarajevo.ba)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...