VUČIĆ PRIMIO NOVU AMBASADORKU KINE: Radujem se svim uspesima prijateljske Kine uz mudro liderstvo predsednika Sija (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

dobrodošlica predsednika

VUČIĆ PRIMIO NOVU AMBASADORKU KINE: Radujem se svim uspesima prijateljske Kine uz mudro liderstvo predsednika Sija (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je danas srdačnu dobrodošlicu ambasadorki Kine Čen Bo, izrazivši uverenje da će ona svojim radom, tokom diplomatskog mandata u Beogradu, dati poseban pečat čeličnom prijateljstvu dveju zemalja. Ambasadorka Čen, koja je danas Vučiću predala akreditive, prenela je pozdrave koje je predsednik Si uputio, kako je rekla, svom prijatelju, predsedniku Vučiću.

Vučić je rekao da je ponosan što su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji i da se nada da će imati čast da ove godine ponovo ugosti predsednika Sija. On je izrazio zadovoljstvo zbog intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje dveju zemalja.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije je naglasio značaj kineskih investicija za ekonomski rast u Srbiji, izdvojivši ulaganje Hbisa u Železaru Smederevo, Ziđina u RTB Bor i dolazak Ling Longa u Zrenjanin, kao i mnoge druge projekte.

On je konstatovao da ambasadorka Čen preuzima dužnost u godini u kojoj se obeležava jubilej 70-ogodišnjice od osnivanja NR Kine.

"Radujem se svim uspesima prijateljske Kine na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, uveren da će, uz mudro i odvažno liderstvo predsednika Sija i KP Kine, biti nastavljeno uspešno sprovođenje reformi i realizacija impresivnih ciljeva", rekao je Vučić.

On je još jednom zahvalio na pozivu za učešće na Drugom forumu o saradnji u okviru inicijative "Pojas i put" u aprilu u Pekingu, istakavši da je reč o jednom od najvažnijih međunarodnih skupova ove godine.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi podršku toj inicijativi predsednika Sija, kojom promoviše mir i saradnju", rekao je Vučić, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

On je dodao da Kina, kroz tu inicijativu pokazuje koliko poštuje načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu. Predsednik Vučić je ponovio posebnu zahvalnost za razumevanje Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, u isto vreme izrazivši potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici ''jedne Kine''.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasadorka Čen je istakla da Kina smatra Srbiju za pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja u Evropi, čiju podršku kinesko državno i partijsko rukovodstvo iskreno ceni. Ona je istakla privrženost Kine poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije i podršku rešenju kroz dijalog.

Čen je istakla da je srećna da je ambasador svoje zemlje u Srbiji u trenutku kad bilateralni odnosi tako brzo napreduju, zahvaljujući tome što im dvojica predsednika pridaju veliku važnost.

Ambasadorka je istakla da je odmah po dolasku primetila veliki napredak u Srbiji, u odnosu na svoje ranije boravke na diplomatskoj službi u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track