ĐURIĆ TRAŽI UKIDANJE TAKSI ZA SRPSKU ROBU NA KOSOVU: To je u interesu i Albanaca, a ne samo Srba
Foto: Zorana Jevtić

kosovska situacija

ĐURIĆ TRAŽI UKIDANJE TAKSI ZA SRPSKU ROBU NA KOSOVU: To je u interesu i Albanaca, a ne samo Srba

Politika -

U interesu i Srba i Albanaca je da se ukinu takse koje su privremene prištinske vlasti uvele na srpsku robu, izjavio je sinoć direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ocenio da one ne donose šansu za rešavanje problema koji postoje na KiM i u odnosima Beograda i Prištine.

Đurić je, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, kazao da su i sinoć izneli nezadovoljstvo uvedenim taksama i narušenim interesima.

Želim da se stvari rešavaju na civilizovan način, ali pre toga moramo da stvorimo nužne pretpostavke, rekao je Đurić upitan da prokomentariše to što kosovski premijer Ramuš Haradinaj i pored međunarodnih pritisaka ističe da takse neće biti ukinute.

Upitan da prokomentariše mogućnost održavanja prevremenih izbora na KiM Đurić je rekao da su srpski politički predstavnici pokazali da ne prihvataju da budu "folklor".

"Ja poštujem njihovu hrabrost", istakao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje šta raseljeni Srbi sa KiM mogu da očekuju, Đurić je kazao da su oni najugroženija kategorija što pokazuju i podaci UNHCR-a da je stopa povratnika na KiM najniža u odnosu na sve druge postkonfliktne zone na svetu.

On je naveo da ni 2018. godina nije godina kojom se može biti zadovoljan kada je taj problem u pitanju i dodao da možda neki od raseljenih i ne žele da se vrate.

"Ogovornost nije na ljudima koji se nisu vratili, ali ni na srpskoj strani", rekao je

Đurić i dodao da ni politička klima na KiM nije poslužila da se uradi više i bolje.

"Mi ćemo sa naše strane što više možemo da uradimo, kao što to već radimo kroz stambenu izgradnju", rekao je Đurić i naveo da bi i taj trend trebalo još više da se ubrza.

U prethodne tri godine izgrađeno je više od 1.000 stanova i kuća za raseljene Srbe, rekao je Đurić i dodao da će država Srbija nastaviti da radi i na tome i da čvrsto pruža podršku opstanku srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track