Najnovije vesti

PRIŠTINSKI ANALITIČAR MEHMETI PROGNOZIRA: Takse padaju u narednih 7 dana! Haradinaj se našao između dve vatre, nema više kud, a hrabrosti za izbore nema
Foto: Aleksandar Jovanović

izgubiće poziciju

PRIŠTINSKI ANALITIČAR MEHMETI PROGNOZIRA: Takse padaju u narednih 7 dana! Haradinaj se našao između dve vatre, nema više kud, a hrabrosti za izbore nema

Politika

PRIŠTINA - Politički analitičar Faton Mehmeti očekuje ukidanje nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH u narednih nedelju dana, nakon što se premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, našao između "dve vatre" - ili ukidanje taksi ili će biti raspisani izbori.

Mehmeti smatra da će se Haradinaj pre odlučiti za ukidanje taksi, nego za izbore, jer ne veruje, kaže, da bi lider Alijanse za budućnost Kosova mogao više da se pozicionia na tako visoku funkciju.

"Već je jasno da Kosovo nema drugog načina osim ukidanja te mere", rekao je Mehmeti za prištinsku Bota sot. Smatra da je Haradinajev zahtev za održavanje međunarodne konferencije o kosovskom pitanju ispravan, ali teško ostvariv, pa će vlada biti prisiljena da ukine takse.

Ako, kako kaže, Haradinaj bude nastavio uporno da insistira na zadržavanju taksi, izbori su gotovo izvesni, posebno imajući u vidu da ukupnu situaciju na Kosovu dodatno komlikuju i štrajkovi u više delatnosti.

"Između ova dva rešenja mislim da je Haradinaj izveo računicu i da neće imati hrabrosti da ide na izbore, jer zna da više neće moći da bude premijer", kazao je Mehmeti.

Smatra i da insistiranjem na zadržavanju taksi, Alijansa za budućnost Kosova i Haradinaj rizikuju izlazak DPK iz vlasti, što bi značilo pad vlade.

"Zato mislim da će vlada u ovoj situaciji u roku od nedelju dana ukinuti takse, jer bi izlazak DPK iz vlade bio preveliki rizik", ocenio je Mehmeti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...