TOMIN DIREKTOR VREDI ZA PETORICU! PLAĆAMO GA 2. 000 EVRA! Nedeljku Tenjoviću malo  plata od 147.000, pa na to nakalemi još oko 100.000
Foto: Stefan Jokić

NATPROSEČNE ZARADE

TOMIN DIREKTOR VREDI ZA PETORICU! PLAĆAMO GA 2. 000 EVRA! Nedeljku Tenjoviću malo plata od 147.000, pa na to nakalemi još oko 100.000

Politika -

Bivši predsednik Tomislav Nikolić mogao bi da bude proglašen za najboljeg poslodavca u Srbiji pošto na čelu Nacionalnog saveta za saradnju s Kinom i Rusijom zvanično radi kao volonter, a svojim zaposlenima daje priliku za natprosečne zarade. Tako direktor Kancelarije ovog saveta Nedeljko Tenjović mesečno dobija neverovatnih 240.000 dinara i po plati šije kompletan državni vrh.

Pet plata

Iako je za javnost Srbije potpuna nepoznanica šta radi savet i kakav mu je dosadašnji učinak, direktor Tenjović izgleda da vredi za petoricu jer mu država svakog meseca daje pet prosečnih plata. Tenjović, koji važi za jednog najbližih Nikolićevih saradnika, uspeo je da na mesečnu platu od 147.000 dinara nakalemi još 93.000 dinara na osnovu prebivališta koje nije u Beogradu!

foto: Zorana Jevtić

Naime, na njegov račun mesečno leže 42.000 dinara na ime naknade troškova zakupnine i 51.000 dinara na ime naknade troškova za odvojen život od porodice.

Bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ocenjuje za Kurir da se ovakva primanja i posebne naknade mogu opravdati jedino u slučaju nekoga ko je izuzetno sposoban i stručan.

Kragujevački lobi

- Kada je reč o savetu koji vodi Nikolić, zaista nemamo dovoljno informacija o njegovom radu i dometima. Samo na osnovu izveštaja o njihovom radu, podataka o tome u čemu su to oni tačno posredovali, na šta su konkretno potrošili nemali budžet možemo da procenimo da li je nešto preglomazno i po pitanju broja zaposlenih i u smislu novca koji dobija. Istina je da te informacije nemamo - smatra Stojiljković.

foto: Beta

Da li je reč o nezamenljivom stručnjaku, nije moguće proceniti jer se o biografiji Tenjovića malo zna. Za ovog Kragujevčanina smo saznali krajem 2012, kada ga je Nikolić, tada novoizabrani šef države, izabrao za generalnog sekretara predsednika Srbije.

- Tenjović je jedan je najodanijih Tominih ljudi. Desna ruka mu je bio svih ovih godina. Kažu da se prate ceo život i da ga Toma veoma ceni. On ga je 2012. odmah povukao sa sobom u Predsedništvo, a kad su mu formirali Nacionalni savet za Ruse i Kineze, Nikolić je poveo i Tenjovića i dao mu direktorsku fotelju - priča naš izvor blizak bivšem šefu države.

Koliko troši Toma

Deli i šakom i kapom

Nacionalni savet postoji od maja 2017, baš kada je Nikoliću istekao mandat predsednika. Ovo telo se u međuvremenu znatno uvećalo i sada ima oko 30 zaposlenih, za čije plate se troši više od polovine budžeta. U budžetu za 2019. godinu za rad Kancelarije saveta predviđeno je oko 41,2 miliona dinara, a za plate zaposlenima ide 23,8 miliona dinara. Nikolić je uspeo i da legalizuje svoj boravak u državnoj vili od 800 kvadratnih metara u Užičkoj 23, koju je koristio, mimo propisa, i posle završetka mandata predsednika Srbije, a Vlada Srbije mu je 24. januara dodelila još tri pomoćnika direktora Kancelarije.

Koliko zarađuje državni vrh

Maja najplaćenija

* predsednik Srbije Aleksandar Vučić 128.177 dinara * premijerka Ana Brnabić 110.164 dinara * predsednica parlamenta Maja Gojković 136.054 dinara * šef diplomatije Ivica Dačić 100.581 dinara

I. K./ Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track