UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA KRITIKUJE IZJAVU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Nedopustivo mešanje predstavnika izvršne vlasti u rad pravosudnih organa
Foto: Marina Lopičić

odbijaju optužbu

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA KRITIKUJE IZJAVU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Nedopustivo mešanje predstavnika izvršne vlasti u rad pravosudnih organa

Politika -

BEOGRAD, 30. januara (Tanjug) - Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) negodovalo je zbog kritika koje je danas na rad pravosudnih organa izneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nakon nedavne akcije MUP-a, u kojoj je privedeno oko 150 ljudi, da bi u pritvoru bilo zadržano mnogo manje.

Napominjući da su odluke o eventualnom određivanju pritvora u ovoj fazi krivičnog postupka u direktnoj vezi sa kvalitetom dokaza koje policija prikupi i predoči tužilaštvima, Udruženje sudija i tužilaca navodi da upravo zbog toga i MUP snosi deo odgovornosti za takve kritike.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Razlozi za odredivanje pritvora striktno su definisani Zakonom o krivičnom postupku i pravno su obavezujući za pravosudne organe, podsećaju u

Usdruženju, te napominju da krajnji ishod krivičnog postupka ne zavisi od toga da li je osumnjičenom određen pritvor ili nije.

Za UST je sporan deo izjave u kojoj je Stefanović rekao da ih on nikad ne bi pustio kada bi se pitao.

"Smatramo da ovakve izjave predstavljaju nedopustivo mešanje predstavnika izvršne vlasti u rad pravosudnih organa, zbog čega pozivamo Visoki savet sudastva i Vrhovni kasacioni sud da reaguju na ovakve izjave", navodi se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

To Udruženje u potpunosti podržava ideju izmena seta pravosudnih zakona koje je najavilo Ministarstvo pravde, a u postupku izmene Ustava, jer smatra da bi jačanje uloge tužilaštva u pretkrivičnom postupku i redefinisanje odnosa tužilaštva i policije dovelo do efikasnijeg vođenja krivičnih postupaka.

Ministar unutrašnjih poslova danas je na konferenciji za novinare optužio pravosudne organe zbog toga što je veliki broj uhapšenih u nedavnoj akciji policije pušten na slobodu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track