Najnovije vesti

PROTEST SRBA ISPRED EULEKSA: Nećemo dozvoliti  aneksiju Severe Kosovske Mitrovice! Borićemo se svim legitimnim sredstvima! (VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

protiv suludih planova prištine

PROTEST SRBA ISPRED EULEKSA: Nećemo dozvoliti aneksiju Severe Kosovske Mitrovice! Borićemo se svim legitimnim sredstvima! (VIDEO)

Politika

KOSOVSKA MITROVICA - Protest Srba "Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice" održan je danas u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

 

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih delova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

Nose transparente "Sever bastion srpske slobode", "Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće", "Protv taksi - protiv aneksije", "Srbija čuva svoje Srbe", "Vučiću čuvaj Srbe", "Okupacija Severa neće moći", "Ne damo Sever"...

 

Na protestu govore direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Nakon obraćanja, građani su se uputiti u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta.

 

foto: Tanjug Printscreen

Tu su i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

 

Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije Severne Mitrovce.

 

"Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju", rekao je Ivanović.

 

foto: Tanjug Printscreen

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu nisu predvideli, već su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom.

"Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna", rekao je Ivanović.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...