Najnovije vesti

ŠOK! PLAN ZA RASPAD JUGOSLAVIJE NAPRAVLJEN JOŠ 1977. GODINE?! Isplivao tajni dokument CIA i nemačke obaveštajne službe! Evo kako su planirali da PODELE JUGU (FOTO)
Foto: Printscreen/ Youtube, Profimedia, Printscreen Twitter

nacrtan u minhenu

ŠOK! PLAN ZA RASPAD JUGOSLAVIJE NAPRAVLJEN JOŠ 1977. GODINE?! Isplivao tajni dokument CIA i nemačke obaveštajne službe! Evo kako su planirali da PODELE JUGU (FOTO)

Politika

Otkriven je tajni dokument CIA i nemačke obaveštajne službe BND koji govori o ponovnom crtanju granica Jugoslavije i albanskih zemalja u regionu, pišu albanski mediji.

 

Sekretar CIA ga je klasifikovao kao poverljiv, a on je navodno „nacrtan“ u Minhenu 1977. godine na sastanku između agenata američke CIA i nemačkog BND. Planom je predviđena podela Jugoslavije na dva velika bloka: blok koji bi bio pod nemačkim uticajem i blok koji bi bio pod američkim uticajem. A, kada se pogleda trenutna situacija, jasno je da se sve nastavilo upravo prema tom planu.

 

Dokument koji je objavio britanski Telegraf pokazuje da sporazum CIA i BND Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju deli u tri kolonije, odnosno sfere interesovanja. Sličan obrazac podele napravljen je i tokom Drugog svetskog rata. Prema ovom dokumentu, velike sile će podeliti Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju na ovaj način:

 

Slovenija, kontinentalna Hrvatska, Istra, severna i zapadna BiH će postati deo zone nemačkog uticaja, dok će Dalmacija, Crna Gora, Kosovo, deo Raške, Preševska dolina i Makedonija pripadati SAD i biti pod njenim uticajem, Vojvodina i južni Banat će pripadati Mađarskoj i biti pod njenom moći.

foto: Profimedia

 

Teritorija nezavisne Srbije bi bila današnja Srbija, ali bez Kosova i celog južnog dela Srbije, i bez Vojvodine, koja bi bila mađarski protektorat. CIA je, navodi se, isplanirala da „razmontira“ Jugoslaviju početkom ’70-ih godina, 10 godina pre smrti vođe Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od pretprošle godine stara dokumenta CIA, kao i razni planovi i scenariji sada su otvoreni za javnost, ali i za analizu istoričara i novinara.

 

Intrigantni izveštaji o hladnom ratu govore o jačanju decentralizacije u Titovoj Jugoslaviji i predviđa da „stabilnost u post-sovjetskoj eri neizvesna“. Mape SFRJ su cirkulirale tajne službe od 1981. godine, nakon Titove smrti, jer je CIA znala još 1970. godine da će se Jugoslavija raspasti.

 

Podela Jugoslavije u sferu interesa već je tada postala činjenica, i trebalo ju je samo obaviti. Na miran ili krvav način. U Drugom svetskom ratu podelu Jugoslavije izvršile su nemačke, italijanske, bugarske i mađarske invazivne snage. U skladu sa politikom Osovine, Jugoslavija je i tada likvidirana kao država.

 

 

foto: Profimedia

Nemci i Italijani su tada formirali tri državna protektorata: Nezavisnu državu Hrvatsku, Nedićevu Srbiju i Nezavisnu državu Crnu Goru, u kojima su jugoslovenski narodi formalno imali kvazi državljanstva u novom redu Hitlera, dok su periferni delovi Jugoslavije jednostavno bili aneksirani od strane susednih država: Nemačke, Italije, Mađarske, Bugarske i Albanije.

 

Izdavanje ovih dokumenata rasvetljava plan, koji je imao očigledno svoje reference na konkretnom tlu i pokazao da ništa nije slučajno – od gerilskih grupa do političkog pokreta na Kosovu pod vođstvom Ibrahima Rugove. 

 

(Kurir.rs/Espreso)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...