MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ: Zakon o poreklu imovine na proleće u skupštini
Foto: Fonet

NAJAVA

MINISTARKA PRAVDE NELA KUBUROVIĆ: Zakon o poreklu imovine na proleće u skupštini

Politika -

Kuburović je rekla da se sa tim zakonom zastalo zbog potpune reorganizacije sudstva i tužilaštva

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će se Nacrt zakona o poreklu imovine uskoro pojaviti u javnosti i da se nada da će se taj zakon tokom proleća naći u skupštinskoj proceduri i da će biti u primeni tokom ove godine.

Kuburović je rekla da se sa tim zakonom zastalo zbog potpune reorganizacije sudstva i tužilaštva.

"Po prvi put treba da utvrdimo stvarnu imovinu nekih lica, da pokušamo da utvrdimo da li je stečena na legalan ili ilegalan način", kazala je Kuburović.

Ona je dodala da radna verzija teksta predviđa da će se vršiti ispitivanje imovine 10 godina unazad i da se to ne odnosi samo na funkcionere već apsolutno na sve građane koji svojim stilom života mogu da izazovu bilo kakvu sumnju da njihovi prihodi nisu u skladu sa onim što su prijavljivali do sada.

"Sada ćete imati visoku poresku stopu koja će biti otprilike 70 odsto procenjene vrednosti imovine, tako da je pitanje da će nekome ubuduće pasti na pamet da skriva imovinu", kazala je Kuburović.

Prema njenim rečima, suština je da će se vršiti unakrsno preispitivanje imovine, a postupak će sprovoditi Poreska uprava.

O tome kada bi trebalo da stupi na snagu doživotni zatvor za ubice dece, Kuborović kaže da ukoliko se sa Nacrtom za uvođenje doživotnog zatvora izađe tokom februara, već početkom skupštinskog zasedanja on će se naći u proceduri po hitnom postupku.

Kuburović je navela da se nada da će poslanici izglasati taj zakon i da će već tokom ove godine moći da se primenjuje ova vrsta krivične sankcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track