VUČIĆ ČESTITAO SI ĐINPINGU LUNARNU NOVU GODINU: Želim vam da nižete nove uspehe
Foto: AP

dalji razvoj saradnje

VUČIĆ ČESTITAO SI ĐINPINGU LUNARNU NOVU GODINU: Želim vam da nižete nove uspehe

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsedniku Kine Si Đipingu nastupajuću kinesku Lunarnu novu godinu.

"Poštovani predsedniče, dragi prijatelju, Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za dalji prosperitet Narodne Republike Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda. Radujem se svim uspesima prijateljske Kine i uveren sam da ćete i u predstojećoj godini, u kojoj obeležavate veliki jubilej - 70. godišnjicu osnivanja NR Kine, mudro i odvažno nastaviti da dostižete impresivne ciljeve i nižete nove uspehe u svim oblastima", kaže se u čestitki.

Predsednik Srbije je izrazio i uverenje da će nova godina, na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pružiti i nove mogućnosti za dalji razvoj izvanredne saradnje dveju zemalja, "čvrsto povezanih čeličnim prijateljstvom", na koje, kako je istakao, ponosan.

"Vama, našem dragom prijatelju, na čelu državnog i partijskog rukovodstva Kine, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak srpsko-kineskih veza u svim oblastima, a posebno intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje", rekao je Vučić.

On je podsetio da se napredak saradnje dveju zemalja ogleda u sve brojnijim infrastrukturnim projektima koje kineske kompanije izvode u Srbiji, ali i njihovim sve većim investicijama, na veliku dobrobit rasta srpske ekonomije, poput ulaganja Hbisa u Železaru Smederevo, Ziđina u RTB Bor, kao i dolaska Ling Longa u Zrenjanin.

"Posebno me raduje nedavno otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu i predstojeće otvaranje Kulturnog centra Kine u Beogradu, što će doprineti bliskosti i razumevanju naših naroda. Trajno ću Vam biti zahvalan na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", navodi se u čestitki.

Predsednik Srbije istakao je i da Kina uvek može da se osloni na potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici "jedne Kine".

"Uz lepa sećanja na moje ranije boravke u Kini, počastvovan sam prilikom da učestvujem i na Drugom međunarodnom Forumu lidera u okviru inicijative 'Pojas i put', od 25. do 27. aprila u Pekingu. To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi svoju čvrstu podršku Vašoj globalnoj inicijativi za promociju mira i saradnje, kroz koju Kina potvrđuje i poštovanje načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu", dodao je Vučić.

"U očekivanju našeg skorog susreta u Pekingu, a zatim i Vaše nove posete Beogradu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja", zaključuje se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Kine Si Djipingu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track