NEVIĐENE BITANGE! ĐILASOVI BATINAŠI DEVOJČICI S KOSOVA RAZBILI NOS: Presudom dokazano da su gorile prebile dete!
Foto: Nemanja Pančić, Dado Đilas

sramotno!

NEVIĐENE BITANGE! ĐILASOVI BATINAŠI DEVOJČICI S KOSOVA RAZBILI NOS: Presudom dokazano da su gorile prebile dete!

Politika -

Tokom protesta izbeglica 2013. godine gorila tadašnjeg gradonačelnika otvorenom šakom udario u lice desetogodišnju T. Dž., potvrđeno u postupku protiv Grada Beograda

Grad Beograd dužan je da plati 100.000 dinara maloletnoj T. Dž. iz Beograda jer ju je radnik obezbeđenja Skupštine grada, u vreme kad je gradonačelnik bio Dragan Đilas, udario u lice i naneo joj povrede nosa, saznaje Kurir.

Nemili događaj desio se na protestu 7. avgusta 2013, kada su izbeglice s Kosova, što je i porodica T. Dž., došle ispred Skupštine grada da iskažu nezadovoljstvo zbog toga što im je u kolektivnom centru u Resniku isključena struja. Gradonačelnik Đilas je pozvao predstavnike protesta da uđu u Skupštinu, međutim, i nekolicina drugih građana je želela da uđe u zgradu. Došlo je do guranja i komešanja i radnik obezbeđenja Skupštine udario je tada desetogodišnju devojčicu šakom po licu. Njoj je odmah krenula krv iz nosa, zbog čega je pozvana Hitna pomoć. Devojčica je, pokazuje izveštaj lekara, danima imala otok i bolove, a prema rečima njenog oca V. Dž., izvesno vreme nije mogla da diše na nos.

Incident je ostavio i psihološke posledice na dete. On je rekao na suđenju da je njegova ćerka danima bila uznemirena, plakala je u snu i mokrila u krevet.

Gradskoj upravi je stigao dopis 31. januara 2019. da su izgubili spor.

foto: Dokument
foto: Dokument
foto: Dokument

Prebacivanje odgovornosti

- Usvaja se tužbeni zahtev tužilje mal. T. Dž. iz Beograda, Resnik, pa se obavezuje tuženi Grad Beograd da tužilji na ime naknade nematerijalne štete isplati iznos od 60.000 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova i iznos od 40.000 dinara na ime pretrpljenog straha. Obavezuje se tuženi Grad Beograd da T. Dž. na ime troškova parničnog postupka isplati iznos od 84.500 dinara - navodi se presudi, u koju je Kurir imao uvid.

foto: Kurir

- Prema utvrđenom činjeničnom stanju, održan je protest građana koji žive u kolektivnom izbegličkom centru za raseljena lica sa KiM u Resniku. Protestu je prisustvovala i maloletna tužilja, koja je tada imala 10 godina, a na protest je došla sa ocem V. Dž. Tokom ovog protesta, nakon što se prisutnima obratio Đilas, okupljeni su pokušali da uđu u Skupštinu, u čemu ih je sprečilo obezbeđenje Skupštine grada, zajedno s pripadnicima privatnog obezbeđenja tadašnjeg gradonačelnika, i u tom pokušaju jedno od lica koje je obezbeđivalo Skupštinu grada udarilo je maloletnu Tamaru otvorenom šakom u predelu nosa, usled čega je zadobila kontuzionu povredu - navodi se u presudi.

V. Dž. je na sudu izjavio da su stajali ispred Skupštine grada i čekali da im se neko obrati kada je došao Dragan Đilas i rekao im „da njega ne interesuje što su oni izbeglice, da oni tu nemaju šta da traže i da se sklone“. Takva izjava je revoltirala sve prisutne i oni su s decom krenuli da uđu u Skupštinu grada. Tada je došlo do incidenta sa obezbeđenjem Skupštine grada, kojem je tada naloge izdavao Dragan Đilas.

foto: Dado Đilas

Ogromne posledice

- Čim je video da je T. potekla krv, uspeo je da je izvuče iz gomile sa strane. T. je bio povređen nos, imala je napuknuće hrskavice i bila je zbrinuta u Hitnoj pomoći, ali nije zadržana na bolničkom lečenju. T. je tada stavljena imobilizacija na nos, koju je držala narednih nekoliko dana i u narednih 15-20 dana nije mogla da diše na nos. Psihičke posledice su bile intenzivne, osećala je strah, budila se i plakala u snu, a desilo se i da se dva puta upiškila u krevet, što se do tada nije dešavalo - kazao je otac devojčice na suđenju, a navedeno je u predmetu.

I ostala dva svedoka u predmetu Zoran Vuletić i Branko Terzić kazali su na sudu da je ponašanje gradonačelnika Đilasa bilo veoma bahato.

Đilas nije odgovarao na pozive Kurira.

V. Dž., otac devojčice T. Dž., kaže da se nerado seća događaja od pre skoro šest godina:

- Nisam raspoložen da pričam o svemu tome, niti da se prisećam. Ni moja ćerka ne želi da se ta tema pokreće.

Cena bahatosti bivše gradske vlasti GORAN VESIĆ: STIGLO NAM JE DA PLATIMO ODŠTETU

foto: Filip Plavčić

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrđuje da je Grad Beograd dobio presudu zbog incidenta iz 2013.

- Određeno nam je da platimo odštetu od 100.000 dinara devojci iz Resnika koju je povredilo obezbeđenje Skupštine grada u vreme dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas. Grad će i za ovu presudu isplatiti, kao što plaćamo i sve druge, od kojih je većina iz Đilasovog vremena - kaže Vesić za Kurir.

On kaže da je tvrdnja svedoka da je skup bio nerpijavljen pokušaj da se skrene pažnja s povreda devojčice.

- Dragan Đilas upravo svake subote organizuje neprijavljene skupove na kojima vređa predsednika Vučića i nosi vešala za njega. Za razliku od devojčice koju je njegovo obezbeđenje tuklo, Đilas i njegove pristalice mirno šetaju na neprijavljenom skupu svake subote.

foto: Kurir

(Kurir.rs/K. Blagović - S. Slamnig /Foto: Nemanja Pančić, Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track