BRNABIĆ: Jednostrani potezi Prištine u suprotnosti su sa stavovima EU i SAD! Ne slažem se sa ocenom Fridom hausa da je Srbija delimično slobodna zemlja
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednica Vlade Srbije

BRNABIĆ: Jednostrani potezi Prištine u suprotnosti su sa stavovima EU i SAD! Ne slažem se sa ocenom Fridom hausa da je Srbija delimično slobodna zemlja

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da su jednostrani potezi Prištine neodgovorni i nesmotreni i u suprotnosti sa onim što govori Evropska unija i SAD.

Premijerka je novinarima rekla da Priština greši kada misli da će joj ti potezi ojačati poziciju pred neke eventualne buduće pregovore sa Beogradom.

"To je sve suprotno od toga i to je slabljenje njihove pozicije", rekla je ona.

Ana Brnabić je ponovila da takvo ponašanje Prištine ne doprinosi regionalnoj stabilnosti i da udaljava dve strane od vraćanja za pregovarački sto.

Premijerka se zapitala kako Priština može da očekuje podršku članica Evropske unije, koje bi uskoro trebalo da razmatraju viznu liberalizaciju za Kosovo, ako se već dva i po meseca oglušuje o sve predloge, molbe i zahteve iz Unije. ; Ona je rekla da smatra da će i podrška SAD biti dovedena u pitanje jer je Priština ignorisala molbe i američkog predsednika Donalda Trampa.

"Svakodnevno razgovaramo sa svim partnerima - Evropskom unijom, SAD,

Kinom i Rusijom. Pazimo na interes Srbije i obaveštavamo ih o tome šta se dešava", rekla je Brnabić i dodala da Beograd vodi tolerantnu, ozbiljnu i odgovornu politiku. ; Ona je izrazila nadu da će medjunarodna zajednica umeti to da prepozna.

"Nadam se da će svet uspeti da prepozna ko je tolerantan, uzdržan, odgovoran i ozbiljan a ko je sve suprotno od toga i da će na osnovu toga moći da se formiraju pozicije, kada se u jednom trenutku budu stekli uslovi za nastavak dijaloga", rekla je ona.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja