VUČIĆ U VRANJU: Vinarije važne za privredni razvoj Srbije
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

pčinjski okrug

VUČIĆ U VRANJU: Vinarije važne za privredni razvoj Srbije

Politika -

U okviru dvodnevne posete Pčinjskom okrugu predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas vinariju "Aleksić" u Vranju gde je poručio da vinska industrija u Srbiji sve više napreduje i da su vinske kompanije važne za privredni razvoj naše zemlje.

Predsednik je vinariju obišao sa vlasnikom Draganom Aleksićem, koji sa suprugom i tri ćerke vodi porodični posao.

Suvlasnica kompanije Maja Aleksić ispričala je Vučiću kako se vinarija od 2007.godine, od malog porodičnog vinskog podruma, razvila u kompaniju čija je godišnja proizvoda danas blizu 500.000 litara vina.

Vučić je primetio da srpska vinska industrija ozbiljno napreduje i da je među najrazvijenijima u regionu, a pohvalio je i to što se domaći vlasnici vinarija o toj oblasti sve više usavršaju u zemljama poput Italijie i Francuske i prenose znanje u Srbiji.

"Bugari i Rumuni napreduju u vinskoj industriji i dosta ulažu u njen razvoj, dok svi drugi, čak i Hrvati, sada zaostaju za nama", ocenio je Vučić koji je vinariju posetio u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Predsednik se raspitivao i za vrste vina koje se najviše proizvode u vinariji Aleksić, a saznao je da su to kaberne, vranac i merlot.

"Probao sam jedno vaše belo vino i veoma mi se dopalo i tada sam se malo više raspitivao za vašu vinariju", rekao je Vučić.

Predsednik je primetio da su u Srbiji još uvek najtraženija barikirana vina, čiji je, kako kaže, i sam ljubitelj, dok su u svetu sve popularnija sveža, mineralna vina bez barika.

Aleksići su potvrdili da barikirana vina bolje prolaze na domaćem tržištu i istakli da njihova vina leže isključivo u buradima od domaćeg hrasta, a na jedno od njih danas se potpisao i predsednik Vučić.

Aleksići su naveli da se njihova vina najviše prodaju u Nišu i Beogradu i da ih izvoze u osam evropskih zemalja.

Predsednik Srbije je ranije danas prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti u Vranju.

Prethodno je, u okviru kampanje "Budućnost Srbije" obišao Dom za penzionere i druga stara lica u Surdulici", a jutros je boravio i u Vladičinom Hanu gde je obišao rekonstruisani deo Predškolske ustanove "Pčelica", fabriku nameštaja za ugostiteljske objekte "GN Komerc Inženjering" i fabriku nameštaja "DN Company".

Vučić će danas obići i fabriku dečijih krevetaca "Simpo" Radovnica u Trgovištu gde će posetiti i rekonstruisanu Srednju stručnu školu "Milutin Bojić".

U selu Levosoje Vučić će obići Osnovnu školu "Vuk Stefanović Karadžić".

Posetu Pčinjskom okrugu predsednik Srbije završiće u Bujanovcu gde će oko 18 sati razgovarati sa građanima.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Instagram/BudućnostSrbijeAV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja