IVICA DAČIĆ O MOGUĆNOSTIMA REŠENJA: Niko ne moze da predvidi kada će doći do sporazuma, razgraničenje preduslov stabilnih odnosa sa Albancima
Foto: Marina Lopičić

JOŠ NEMA DOGOVORA

IVICA DAČIĆ O MOGUĆNOSTIMA REŠENJA: Niko ne moze da predvidi kada će doći do sporazuma, razgraničenje preduslov stabilnih odnosa sa Albancima

Politika -

BEOGRAD, 9. februara 2019. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je razgraničenje na Kosovu i Metohiji jedan od preduslova za trajno stabilne odnose Srba i Albanaca ali i dodao da to nije čarobni štapić "niti je u tome celo rešenje".

Dačić je za Blic od nedelje rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da imaju dugoročne garancije za bezbednost i prosperitet, da uživaju puna građanska i politička prava što kako je ocenio, "odavno nije slučaj".

"Naša istorijska i kulturna baština mora biti maksimalno zaštićena, a državna imovina i imovina naših građana vraćena svuda gde je uzurpirana. O svemu tome moramo da postignemo sporazum sa Albancima i da za to dobijemo garancije od najvažnijih država sveta", kazao je Dačić.

foto: Marina Lopičić

Niko ne moze da predvidi kada će doći do sporazuma

Niko ne može da predvidi kada će se doći do sporazuma Beograda i Prištine, izjavio je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, i istice da, ako se do njega dođe, neće biti važno ko će ga potpisati jer to, kako kaže, neće biti ničija volja, već dužnost kao predstavnika Republike Srbije.

"Vidim da neki zapadni plitičari i diplomate to već najavljuju kao gotovu stvar, samo ne znam na osnovu čega to tvrde", rekao je Dačić u intervjuu za Blic.

Ističe da niko ne može da predvidi kada ćemo imati sporazum.

"Evo, godina je već odmakla, ali suštinskih razgovora još uvek nema. Ne žurimo, bolje je da na kraju imamo kvalitetno rešenje koje će istrpeti tok vremena i koje će svi poštovati, nego da zdovoljimo nečiji kalendar obaveza", kazao je Dačić upitan da li očekuje da će pitanje odnosa sa Prištinom biti rešeno u ovoj godini.

Na pitanje ko će potpisati sporazum, ako dođe do takvog razvoja situacije, Dačić kaže da smo daleko od potpisa i da to zaista neće biti važno.

foto: Marina Lopičić

"Neće to biti ničija lična odluka nego nečija dužnost kao predtavnika Republike Srbije, koji za to ima demokratski legitimitet. Srbija je demokratska država u kojoj se poštuju procedure. Ja nisam potpisao Briselski sporazum u privatnom svojstvu, već kao predsednik vlade koja je donela odluku da taj sporazum bude prihvaćen", kaže Dačić i precizira da obaveze koje se tim sporazumom prihvataju nisu, kako kaže, njegove lične, već države Srbije.

"Tako će biti i sa nekim budućim sporazumom", naveo je ministar.

Na konstataciju da se raspisivanje vanrednih prlamentarnih izbora povezuje sa pitanjem Kosova i pitanje hoće li ih biti ove godine, Dačić kaže da bi izbori bili u redovnom roku, iduće godine, da samo on o tome odlučuje.

"Ali pošto imamo koaliciju i važne odluke donosimo dogovorom, onda je moguć i drugačiji ishod. Glavni parametar pri donošenju odluke o izborima biće da li se njihovim održavanjem ugrožava bilo koji segment državne politike - pregovori o Kosovu, ekonomski razvoj, privlačenje investicija, pridruživanje EU....", kaže Dačcih.

Prema njegovim rečima, ima argumenata i za i protiv izbora, pa će, kaže, dobro izvagati.

"Govorim u ime SPS, ali siguran sam da tako misle i naprednjaci, možemo na izbore već suta jer na njih immo s čime da izađemo", kazao je.

Što je opozicionih protesta tiče, Dačić kaže da bi verovatno malo ozbiljnije i analitičnije o njima razmišljao kada bi, kako kaže, znao šta su njihovi zahtevi i ciljevi, kao i koga predsavljaju.

A i oni sami, ističe, već tri meseca postavljaju ista pitanja, ali ne nalaze odgovor.

foto: Marina Lopičić

"Ja ne mogu i ne želim da im pomognem, odrasli su ljudi, pa neka se snađu sami. Ali, ako su odgovori da prete vešalima i robijom, maltretiranjem žena i psovanjem studenata nasred ulice, onda više ne pričamo o političkim protestima nego o najobičnijem siledžijskom ponašanju. Još gore od toga je kada počnu da relativizuju sve te incidente, da ih tumače kao šalu, performans ili mladalačko blesavljenje", kaže Dačić.

Napominje da to može jednom da se desi, te ističe da Djilasovi, Jeremićevi i Obradovićevi demonstranti svake subote naprave, kako kaže, poneki težak

incident, nekome prete, psuju ili mu spremaju vešala.

"Daleko je to od okupljanja, kako kažu, pristojne Srbije", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track