RAMUŠ NALJUTIO AMERIKANCE: Američki general otkazao posetu Prištini zbog taksi
Foto: AP/Visar Kryeziu

šamar

RAMUŠ NALJUTIO AMERIKANCE: Američki general otkazao posetu Prištini zbog taksi

Politika -

Odbijanje premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na srpske i proizvode iz BiH, uticalo je na otkazivanje posete Prištini komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora, objavljeno je na "koha.net", prenosi RTS.

foto: Printscreen

Pozivajući se na pisanje prištinske Kohe, prenosi RTS, zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Ramu, da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U informativnom pismu koje je general Rama poslao predsedniku tzv. Kosova Hašimu Tačiju u petak naveo je da je na sastanku koji je komandant KBS toga dana imao sa vojnim atašeom SAD, generalmajor Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posete general-majora Ora.

U pismu se dodaje da je otkazivanje posete "rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada samoproklamovanog Kosova".

Takođe, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posete biti poništene narednih dana ako kosovska vlad ne razmisli o svojoj odluci.

foto: EPA

Navodi se da je pismo i njegov sadržaj potvrdila Tačija.

"Da, general Rama je poslao pismo u kojem je obavestio predsednika Tačija da su SAD otkazale posetu generala Ora, i da razmatraju neke druge mere. Rečeno je da se ovaj korak preduzima zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom", rekao je za "Kohu" Tačijev savetnik Ardijan Arifaj.

Prema izvorima sajta, iste informacije dobio je i premijer samoproklamovanog Kosova Ramuš Haradinaj, ali iz njegovog kabineta nije bilo odgovora o pismu i njegovom sadržaju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track