JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD Otvoreno pismo lideru Sergeju Trifunoviću o Ljotiću i Nediću:  Obraćamo vam se u ime 11.000 Jevreja koje su  fašisti pobili u logorima i na stratištima!
Foto: Nemanja Nikolić

ReagovanJE

JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD Otvoreno pismo lideru Sergeju Trifunoviću o Ljotiću i Nediću: Obraćamo vam se u ime 11.000 Jevreja koje su fašisti pobili u logorima i na stratištima!

Politika -

BEOGRAD - Jevrejska opština Beograd uputila je danas otvoreno pismo lideru Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergeju Trifunoviću u kome ga je optužila za "gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije 'Judenfrei' državom".

Prethodno je Trifunović izjavio da je "i levičaru i desničaru stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar".

Reagujući na tu izjavu, Jevrejska opština Beograd navela je u saopštenju da su njeni članovi ljudi raznih političkih preferenci, da se nalaze i na levoj i na desnoj strani političkog spektra ali i da oko jedne jedne stvari nema diskusije a to je da su "svi koji su saradjivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek".

"Obraćamo Vam se u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji smo preostali potomci. Obraćamo Vam se u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda. Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati", stoji u pismu.

Navodi se da logori u Beogradu tokom Drugog svetskog rata formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, "ali da je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone)".

"Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je 'Srbija 'Judenfrei'. Dimitrije Ljotić je tesno saradjivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici", stoji u pismu Jevrejske opštine Beograd.

Dodaje se da "normalizacija" Dimitrija Ljotića "dovodi do relativizacije zločina kvislinga a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu".

"Da li mislite da treba da bude 'nebitno' da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče? Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac", navodi se u pismu upućenom lideru Pokreta slobodnih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track