Sve se raspada u redovima opozicije

TOTALNO RASULO U SZS: ĐILAS U BRISELU PLJUVAO SVE KOJI SU UZ RUSIJU Dveri pobesnele: Šta mi onda radimo u tvom Savezu?!

Politika -

Dragan Đilas žestoko je u Briselu udario na sve građane Srbije koji se zalažu za dobre odnose i unapređenje saradnje sa Moskvom i Vladimirom Putinom

Dragan Đilas, jedan od lidera Saveza za Srbiju, žestoko je u Briselu udario na sve građane Srbije koji se zalažu za dobre odnose i unapređenje saradnje sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom. Time je istovremeno prozvao i partnere iz SzS, čija se politika zasniva na jačanju veza sa Moskvom.

Poslanik Dveri Srđan Nogo zatražio je od Đilasa da objasni zašto je u Evropskom parlamentu bio protiv Rusije i njenog ugleda u Srbiji imajući u vidu da se njegov pokret, kao članica SzS, zalaže za što bliskiju saradnju sa Rusijom. Tako je i lider Dveri Boško Obradović početkom meseca bio u poseti Rusiji, odakle se pohvalio fotografijom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

foto: Nemanja Nikolić

- Đilas bi trebalo da pojasni kako je to protiv ruskog uticaja, a u Savezu smo i mi iz Dveri, čiji je program tesna saradnja i unapređenje odnosa sa Rusijom - kazao je je Nogo i dodao: - Ne poznajem čoveka, ne znam o čemu je pričao. Baš me briga šta radi opozicija, mogu da vam komentarišem poteze vlasti.

Politički analitičar Branko Radun kaže da opozicija promoviše ružan manir da u razgovoru sa strancima, bez srama i odgovornosti, blate svoju državu u pokušaju da dobiju simpatije moćnih država.

foto: Media Centar

- Ali, ni stranci ne poštuju političare koji govore loše o svojoj zemlji. Takođe, potez Đilasa ukazuje na potpunu šizofreniju u SzS. Dok on u Briselu kritikuje Srbiju zbog porasta popularnosti Rusije, članovi i partneri u njegovoj političkoj organizaciji su rusofili Obradovi i Stamatović. Čak je i Jeremić u nekom periodu pokušao da se predstavi narodu kao patriota i prorus. Upravo zbog tako suprostavljenih stavova, jer u SzS nisu jedinstveni ni po pitanju NATO, EU, KiM... oni glume jedinstvo tako što ne iznose stav ni o jednom važnom pitanju - ocenjuje Radun.

Podsetimo, Đilas je tokom boravka u Briselu u Evropskom parlamentu optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vodi kampanju protiv Zapada i za porast popularnosti Rusije u Srbiji.

- Dragi prijatelji, mi smo potpuno posvećeni ulasku Srbije u EU. Ja se borim za taj cilj još od 1992... Od 2013. podrška za ulazak u EU je na istorijskoim minimumu. A, podrška za Rusiju u Srbiji se povećala za 20 odsto tokom sedam godina Vučićeve vladavine. Znate, odnosi Srbije i Rusije su razumljivi zbog istorije, jezika, religije i drugih stvari i to je normalano. Ali konstantna kampanja protiv zapada u medijima koje kontroliše Vučić dovela je do pada podrške EU. Realno trenutno sam vrlo skeptičan da ako u Srbiji bude održan referendum za ulazak u EU kakvi će biti rezultati - rekao je Đilas.

B.B./Foto:Vladimir Šporčić, Marina Lopičić

Dvostruka politika Čuvanje nezavisnosti

Predsednik Vučić je, reagujući na navode lidera SzS, ocenio da ljudi koji vode odgovornu politiku ne moraju da imaju dvostruku politiku i da "biraju uši" onog kome se obraćaju, kao što to radi Đilas.

- Kada idem kod Rusa, govore Rusima da sam veleizdajnik koji će da izda Kosovo koje bi Rusija branila, a kada idem na zapad - kažu da sam ja kriv zato što Rusija ima najveću popularnost u istoriji Srbije do sada - primetio je Vučić i istakao da on isto govori i Briselu i Moskvi, pa ga zato i poštuju kao lidera koji čuva nezavisnost zemlje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track